Колела в бразилски затвор скъсяват присъди и зареждат батерии

2
23

Изглежда, че в затвора може да е доста скучно. Е, все пак затова е затвор. Освен това, толкова потенциален труд се губи в това просто да си седиш и да не правиш нищо. Защо пък да не се оползотвори? Това се случва в един бразилски затвор в Санта Рика ду Сапукаи.

За всеки 16 часа, в които затворниците въртят специални колела, ден от присъдата им е зачеркнат. Тези колела захранват батерии чрез получената енергия. А осъдените са полезни за себе си и за обществото.

Хосе Енрике Малман, местният съдия, се сетил за идеята от други затвори, които предлагат поощрения за подобни дейности. Освен това, инициативата е доказан хит сред затворниците. Хем имат какво да правят, което да ги поддържа във форма, хем скъсяват присъдата си. За капак на всичко, зареждат батерии със силата и бързината на краката си.

Батериите се занасят в центъра на града през нощта, където са използвани за захранване на уличното осветление. На затворниците толкова им харесва, че нямат търпение да бъдат добавени още 8 колела, за да могат повече хора да се включат по едно и също време. Така затвора ще разполага с краен брой от 10 колела, които зареждат батерии. Дори така енергията е достатъчна за осветлението на една уличка, но с достатъчно колела и затворници, на теория цял един град може да бъде захранен.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари