fbpx
3.9 C
София

Колко важна компания е Huawei за 5G стандарта?

Най-четени

Що се отнася до Huawei, има две гледни точки към днешния момент. Много хора поставят под въпрос успеха и пазарната еволюция на компанията. Критиците използват аргумента, че корпорацията се използва от китайското правителство. От другата страна има телекомуникационни оператори, които твърдят, че Huawei е организация, която води до постоянни иновации в индустрията и налага нов стандарт на клиентско обслужване.

Първото най-важно нещо е, че критиките към компанията не идват от клиенти, партньори, дори от конкуренти. Те идват основно от правителствени служители, организации за национална сигурност и регулатори.

Линията между тези две гледни точки е тънка и поддържа много деликатен баланс. Какво ще се случи с този баланс зависи от много неща – глобалната търговска война, съществуващите отношения с различни компании, условията на 5G пазара.

Дискусията по темата протича на моменти проблемно, защото и от двете страни има дезинформация

Много трудно е да се извади ясно заключение. Не може да се отрече обаче, че Huawei е технологичен гигант с огромна роля в превръщането на 4G и 5G в реалност. Корпорацията има възможности както в развитие на технологиите, така и в тяхното практическо имплементиране.

Huawei е една от организациите с най-голям принос към 3rd Generation Partnership Project (3GPP) срещите и една от организациите с най-много патенти в областта на 4G и 5G.

Най-важно в момента обаче остава реалното създаване на мрежите и Huawei показва опит, професионализъм и воля за сътрудничество не един и два пъти:

  • Huawei разработи SingleRAN концепцията през 2007 година, в съвместна лаборатория с Vodafone. Тази концепция разделя клетъчната базова станция на Baseband Unit (BBU), който се поставя в основата на кулата и Radio Remote Unit (RRU), който стои до антената. Преди това и двата компонента се намират в основата на кулата. Свързвали са се с антената чрез RF кабели. Самото свързване е доста скъпо, има загуба на сигнал и неефективно потребление на енергия. Другото предимство на SingleRAN е възможността за захранването с ресурс на няколко поколения мрежи едновременно – 2G, 3G, 4G. Бързо се налага като стандарт в индустрията и се използва до ден днешен.
  • Huawei е пионер на CloudAIR концепцията, която създава през ноември 2017 година. Тя позволява споделяне на спектър между 4G и 5G системи. Много подобно е на Dynamic Spectrum Sharing (DSS) концепцията, която става комерсиална сега, при изграждането на 5G мрежи. Разбира се, много членове на 3GPP групата са участвали в разработката на DSS, не само Huawei. Именно китайците обаче първи виждат нуждата от споделяне на спектър между различни поколения технологии.
  • Huawei обяви и 64T64RM Massive Multiple Input, Multiple Output (MIMO) активната антена, която поддържа 400 MHz честота в 3.5Ghz-вия обхват, което увеличава възможностите на RF компонентите, усилвателите на мощност и системния дизайн. Тази антена се използва в специфични случаи и няма много оператори, които имат нужда от нея. Все пак разработката е показателна за желанието на Huawei да покрие всички възможни клиентски изисквания.
  • Huawei е и единствения търговец, който е разработил NB-IoT мрежови възможности и чипсет/устройства от ранните фази на комерсиализация, доставяйки мобилна IоT поддръжка в няколко корпоративни вертикали.

Това бяха някои примери на нови продукти и решения, които Huawei предлага, за които ни припомниха от rcrwireless. В разработка са още нови технологии и области на имплементация. Добре се илюстрира важността на компанията в разработката на 5G стандарта и изграждането на мрежи. Ако се забрани на Huawei да участва, това не само ще ограничи избора на операторите, на които може да се наложи да разчитат дори на покупка от монополист, но и потенциално ще забави иновациите в цялата индустрия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини