Колко застрашителни са пластмасовите отпадъци, които Amazon генерира?

1
414

Неправителствената организация за защита на океана Oceana публикува доклад през изминалата година, в който посочва, че според нейните изчисления, лидер в онлайн търговията Amazon е отговорен за 465 милиона паунда (около 211 000 тона) пластмасови отпадъци. От компанията казват, че тази стойност е преувеличена – с над 350 процента.

Amazon твърди, че достоверната стойност се равнява на приблизително една четвърт от оценката на Oceana, според имейли, изпратени от компанията до редакцията на популярния технологичен портал The Verge. Ако твърденията на компанията наистина са верни, това означава, че Amazon е замърсила околната среда с повече от 116 милиона паунда (около 5262 тона) пластмасови отпадъци през 2019 г. Компанията не споделя какъв е пластмасовият ѝ отпечатък за тази година – няма публикуван доклад за екологичния отпечатък, нито отговаря на исканията от The Verge за предоставяне на актуални данни.

Oceana обаче все още потвърждава данните в доклада си, независимо от възраженията на Amazon. „Amazon продължава да отвлича общественото внимание от същината на проблема, както и отказва да отговори на зададените ѝ въпроси относно използването на пластмаса, а вместо това насочва вниманието към анекдоти за теглото на опаковките, които използва, вместо да предостави актуални прозрачни средства, които да подлежат на проверка“, заяви говорител на организацията в имейл до The Verge. „Дори да приемем, че стойностите са по-ниски, както компанията твърди, количеството все още оставя огромен отпечатък под формата на пластмасови отпадъци – достатъчно, за да обиколим земята над сто пъти, ако поставим всички тези пластмасови опаковки в последователна верига. Дейността на Amazon причинява огромни проблеми за световните океани.“

Характеристиката, която прави пластмасата толкова използван опаковъчен материал за компании като Amazon, в същото време е тази, която я прави сериозен проблем за световните океани – тя е лесна за пренасяне, тъй като е изключително лека. По този начин се превръща в чудесен материал за изолиране от външни въздействия на чупливите продукти, които доставя Amazon на своите милиони клиенти по света. В същото време обаче, това означава, че за всички тези полимерни опаковки, е достатъчен само един силен вятър, за да бъдат изтласкани от сметищата във водните басейни. След като пластмасата влезе в моретата, тя създава огромни плаващи планини от боклук, които често отравят средата за водните организми, а в някои случаи дори попадат в коремите на големите морски обитатели, които вследствие на това умират. През 2019 г. беше открит кит край бреговете на Филипините с 88 килограма пластмаса в стомаха. Очертава се и друг проблем – когато хората консумират риба и рибни продукти, които преди това са погълнали от пластмасата, останала от боклука ни, тази пластмаса също може да попадне в тяхната храносмилателна система.

Oceana е загрижена, че тъй като все повече хора пазаруват онлайн, особено в ситуацията на пандемия и масов локдаун, в каквато се намира в момента, по-голям дял от остатъци от опаковки ще попада в океана. И тъй като Amazon не публикува данни за замърсяванията с пластмаса, Oceana е решила да опита да ги открие сама. „Това, което не е измерено, не може да бъде променено. Така че трябваше да направим оценка“, казва Ан Шрьоер, директор на стратегическите инициативи на Oceana. „Очевидно би било много по-добре, ако Amazon публикува прозрачни данни за своя пластмасов отпечатък върху планетата.“

Oceana използва алтернативен начин, за да се опита да разбере колко пластмасови отпадъци създава Amazon – и навярно това е причината за голямото несъответствие между отчетените от нея стойности и тези, които компанията подаде в публичното пространство за изминалата година. За да достигне до своята оценка от 465 милиона паунда (211 000 тона), организацията с нестопанска цел е събрала данни от анализатори на опаковъчната индустрия за количеството пластмасови опаковки, използвани по целия свят. Тогава тя е предположила, че делът на Amazon от тези пластмасови опаковки съответства на дела, който компанията има в световния пазар на онлайн търговията.

Използвайки това предположение, Oceana изчислява, че през изминалата година отпадъците се равняват на 22 милиона паунда (около 9979) отпадъци от пластмасови опаковки от доставките на Amazon, които са замърсили сладководните и морските екосистеми по целия свят през изминалата година. Тя основава тази прогноза на проучване, публикувано по-рано тази година, според което 11 процента от глобалните пластмасови отпадъци са попаднали във водните екосистеми. Това проучване обаче не се ограничава само до отпадъците от опаковки, което може да предизвика противоречие в данните, ако евентуално Amazon подаде своя информация.

„Споделяме амбицията на Oceana да защити и възстанови световния океан и подкрепяме намаленото използване на пластмаси. Въпреки това Oceana е изчислила драстично завишени стойности относно пластмасовите отпадъци, генерирани от Amazon“, се казва в изявление на говорител на компанията.

Amazon предприе известни мерки за намаляване на количеството отпадъци от опаковките, като изпраща някои артикули само с оригиналната им опаковка, вместо да ги опакова с допълнително пластмаса и картон. Компанията казва, че е намалила опаковъчния материал с над 900 000 тона от 2015 г. Търговският гигант също така премина към използване на хартиени опаковки с изолация за някои поръчки, като по този начин редуцира до известна степен използването на пластмаси.

Въпреки че торбичките и пликовете, изработени от пластмасово фолио, могат технически да бъдат рециклирани, в действителност голяма част от тях се изхвърлят. В повечето градове програмирате за рециклиране, които разполагат контейнери на обществени места, не приемат пластмасово фолио. Повечето клиенти на Amazon се налага да занесат отпадъците до близкото място за рециклиране, което приема този вид пластмаса. Често това е свързано с пропътуване на големи разстояния и отнема време и усилия, които в повечето случаи потребителите предпочитат да си спестят. Oceana е провела проучване с над 600 клиенти на Amazon Prime в САЩ през май, като по-малко от два процента от купувачите са заявили, че са предали пластмасовите опаковки за рециклиране на обозначените места. В исторически план само девет процента от целия пластмасов отпадък в света някога е бил рециклиран, според проучване от 2017 г.

Oceana вярва, че Amazon може да направи повече, за да намали отпадъците си от опаковки, и вижда промените в Индия като добър пример. Този юни Amazon India обяви, че елиминира използването пластмасови опаковки за еднократна употреба. Този ход следва целта на Индия да премахне пластмасите за еднократна употреба до 2022 г., като това е възможно чрез сътрудничества и съдействие между правителството и частния сектор. Amazon предлага на клиентите си и доставка без допълнителна опаковка в повече от 100 индийска града – артикулите се доставят в оригиналните си опаковки от производителя, а поръчките с множество артикули се доставят в опаковки за многократна употреба.

Организацията на Schroeer настоява Amazon да въведе използване на опаковки за многократна употреба на повече места по света. „Amazon в Индия показа колко бързо наистина могат да бъдат предприети действия. Наистина сме уверени, че компанията може да промени много бързо практиките си.“, казва той.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари