fbpx
-4.2 C
София

Колко конски сили всъщност има един кон? Отговорът ще ви изненада.

Най-четени

Може би е изненадващо, че един кон може да изпомпва значително повече от една конска сила. Оценките варират, но се смята, че кон в пълен галоп може да развие между 12 и 14.9 конски сили.

Какво представлява конската сила?

Конската сила (к.с.) е мерна единица за мощност, която описва скоростта, с която се извършва работата. Най-често се използва за измерване на мощността на двигателя на автомобил, но е възможно да се приложи и за потенциала на мощността на животно, например кон. 

Най-просто казано, една единица конска сила е количеството енергия, необходимо за преместването на 249 килограма с един фут за една секунда, което е около 745 вата.

Единицата е замислена за първи път около 1780 г. от шотландския инженер Джеймс Уат. Иска да сравни мощността на парните машини с тази на работен кон. Уат е бил продавач на парни машини и е търсил начин да популяризира продукта си на пазар, който до голяма степен се е движел с коне. Като създава единицата за конска сила, той успява да покаже предимствата на използването на парната машина и да убеди собствениците на мелници да се откажат от конете си. 

С помощта на доста свободни изчисления, базирани на един кон, който дърпа мелнично колело в продължение на четири часа, той изчислява, че конят премества приблизително еквивалента на 249 килограма с един фут за една секунда. 

Това обаче не е пълният потенциал на коня и всъщност отразява количеството сила, което конят може да упражнява за цял работен ден. 

Колко конски сили има един кон?

В действителност максималната механична мощност на коня е доста над 12 конски сили. 

Тази цифра идва от дуо учени, които през 1993 г. публикуват статия в списание Nature, основана на наблюдението, че максималната устойчива механична мощност на килограм мускул е 100-200 вата. 

Те са изчислили, че скелетната мускулатура на коня е около 45% от общата маса, но те използват само 30% от нея, докато тичат. Ако вземем кон с тегло 600 кг, теоретично той може да произведе 18 000 вата мощност. Тъй като една конска сила е около 745 вата, това би означавало 24 конски сили. 

Те пишат, че това вероятно е надценяване. Позовавайки се на някои данни отпреди десетилетия, те смятат, че един годен кон вероятно би могъл да изпомпва между 12 и 14.9 конски сили. 

Колинс и Кейн изброяват данни от състезанието по теглене на кон на щатския панаир в Айова през 1925 г., които показват, че максималната механична мощност на коня е 12 – 14.9 конски сили. Това усилие е продължило само няколко секунди и вероятно е реалистична оценка на пиковата мощност. 

За контекст, средната мощност на един автомобил обикновено се движи някъде между 180 и 200 конски сили, докато един автомобил от Формула 1 с турбокомпресор може да надхвърли 1000 конски сили.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

32 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини