fbpx
25.9 C
София

Колко лесно е хакването на сателитния интернет?

Най-четени

Осигуряването на интернет свързаност от сателити, обикалящи около Земята, става все по-популярна идея, особено когато Илън Мъск продължава да изстрелва сателити в ниската орбита, за да изгради предстоящата си мрежа за свързване Starlink.

Днес сателитните интернет връзки всъщност вече се използват от работници в отдалечени петролни компании, кораби, пресичащи международни води, и от авиокомпании в райони, където няма широколентов или клетъчен интернет. Сигурността на тези връзки обаче е поставена под въпрос наскоро благодарение на експеримент, проведен от изследователя по сигурността от Оксфордския университет Джеймс Павур.

Павур представи резултатите от експеримента си на Black Hat 2020, където се опита да убеди инфосек общността, че неподсигурената природа на сателитните широколентови комуникации изисква още един преглед, преди да навлезе за масова употреба. В продължение на няколко години той успява успешно да прихване сигналите на 18 спътника, предаващи интернет на 100 милиона квадратни километра, от фиксирано физическо местоположение във Великобритания.

По време на експеримента си Павур успява да засече всякакви различни комуникации, включително навигационна информация, изпращана до китайски самолет по некриптирана връзка, съобщения, предавани от египетски петролен танкер, които му позволяват да дешифрира информацията за кораба и дори лични данни установяващи самоличността на екипажа, пароли за достъп до вътрешната мрежа на яхтата на гръцки милиардер и много други.

Прихващане на сателитен интернет трафик

Сателитният интернет трафик е лесен за прихващане поради факта, че в момента не съществува технология, която да позволява на страните да проверяват целостта на криптирана сателитна връзка.

Само със сателитна антена за 90 долара и сателитен тунер за приемане на сигнал, Павур успява да прихване сателитния интернет трафик. Използвайки публично достъпни източници, той успява да идентифицира орбиталните координати на сателитите и да насочи антената си към тях.

За да запише данните, които се предават, Павур използва софтуер за запис на сигнали и го променя, за да се фокусира върху интернет трафика, използвайки HTTP протоколи. Техниката, която той използва, не изисква особено високо ниво на технически способности и като цяло той успява да изтегли над 8TB информация от сателити, обикалящи около него.

Павур се надява, че експериментът му и презентацията му по време на конференцията на Black Hat тази година ще допринесат за очертаване на проблема с потенциалната липса на сигурност в сателитните интернет връзки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини