Статията е продължение на „Каква е опасността от електронните цигари според лекарите?

През последните седмици непрекъснато чувахме за опасностите от електронните цигари и пораженията, които могат да причинят.

Всичко започна с три смъртни случая на американски граждани, които са починали при мистериозни обстоятелства от белодробно заболяване, развито след употребата на електронни цигари (vape).

След това случаите рязко се увеличиха, като към момента са починали най-малко 12 души и това разтревожи всички. Дотолкова, че американският президент Доналд Тръмп да поиска забрана на всички аромати и течности с вкус за електронни цигари на територията на САЩ.

По-късно видяхме задълбочен медицински анализ на евентуалните здравословни проблеми и рисковете от употребата на електронни цигари.

Вейпингът удари американския пазар преди около десетилетие, като те бяха рекламирани като „по-безопасната алтернатива на традиционните тютюневи цигари“. Въпреки това, електронните цигари не успяха да се сдобият с особено голяма популярност в САЩ, докато най-големият производител на течности и вкусове Juul не представи своя дискретен никотинов изпарил с USB, което бързо раздвижи тази сравнително нова индустрия.

Резултатът беше истински скок в интереса към електронните цигари и Vape, особено сред тийнейджърите и младите хора, които според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, масово са използвали обикновени тютюневи цигари. Администрацията по храните и лекарствата в САЩ получила правото на разширение на своите правомощие да регулира всички тютюневи изделия на пазара, включително и електронните цигари, последствията от които остават не напълно ясни и до днес.

По-долу разглеждаме примери от многото рискове за здравето и заболяванията, които могат да причинят електронните цигари и Vape, която индустрия става все по-печеливша с всеки изминал ден.

Препоръчваме да се запознаете с първата част на материала, за да имате представа какви са най-сериозните опасности от електронните цигари.

Електронните цигари и гърчове

Според д-р Вайнщайн е налична корелация между употребата на електронни цигари и получаване на гърчове. Според него, никотинът, който се усвоява от тялото при едно нормално пушене, понякога може да превиши количеството никотин в цяла кутия цигари, а свръх употребата на веществото предизвиква конвулсивни припадъци, като активира определени неврони в амигдалата – това е частта от мозъка ни, която отговаря за емоциите, паметта и инстинктите за оцеляване.

Д-р Вайнщайн привлича вниманието върху този риск, тъй като концентрацията на никотин може да бъде неправилна в някои продукти: Изследователите, участвали в проучването, установяват, че в някои течности за електронни цигари, етикетирани с концентрация от 18 mg / mL, съдържат 52% по-голямо количество никотин от посоченото. Изследователите не са попаднали на течности, които да съдържат по-малко никотин от посоченото.

Кои са най-уязвими?

Според изследователя, това може да бъде най-опасно за децата и тийнейджърите, чиито родители често нямат против те да пушат електронни цигари или Vape, тъй като вярват, че въпросните са по-безвредни от традиционните цигари, което според проучването, е напълно погрешно. Д-р Вайнщайн казва, че децата са по-податливи на никотиново отравяне, отколкото възрастните.

През цялата 2019 г. освен смъртните случаи, Световната здравна организация (FDA) разследва и много случаи на внезапни припадъци без установени заболявания сред потребители на електронни цигари, най-често от които деца. През април, FDA направиха изявление, че са получили над 35 доклада за случаи на гърчове след употреба на електронни цигари. „Още по-притеснително е, че някои от гърчовете са получени само след няколко вдишвания от електронната цигара, а други след дни от последната употреба“, казват от организацията.

Към 7 август 2019 г. агенцията вече е получила повече от 120 доклада за припадъци и други неврологични проблеми, последвали след използването на електронни цигари. Все още не е направена пряка корелация между двете.

Никотинът и репродуктивното здраве

Добре известно е, че пушенето на традиционни цигари по време на бременност значително увеличава риска от преждевременно раждане, ниско тегло на плода при раждане, мъртво раждане или постродилни проблеми. Д-р Раджи Абулхосн, медицински специалист към BioSciences каза пред CNET, че използването на електронни цигари е еднакво рисково по време на бременност, както за майката, така и за плода, колкото е рисково и пушенето на традиционни цигари.

Освен това д-р Абулхосн казва, че бебетата, родени от майки, които са употребявали никотин по време на бременността, проявяват проблеми при развитието на белия дроб и дихателните пътища.

Проучване от 2019 г., публикувано в Journal of Endocrine Society установи, че никотинът и химикалите в електронните цигари могат да нарушат плодовитостта на жените, като затрудняват развитието на ембриона и неговото износване.

Психологични проблеми

Същото проучване установява, че електронните цигари увеличават риска от сърдечен удар с цели 55%, като освен това, употребата на електронни цигари може да увеличи риска от депресия с 50%- Изследването далеч не казва, че вейпингът причинява депресия, но има корелация между употребата на електронни цигари и влошаването на депресивните състояния, най-вече от гледна точка на възприемането им като механизъм за справяне с напрежението, стреса или битовизмите. Изследователите подчертават, че използването на какъвто и да било външен стимул или средство в паразитен, заучен механизъм за справяне с тревогата, само по себе си е притеснително, като същото важи и за традиционните цигари.

Психични проблеми

Младите хора са особено изложени и на риск от психични усложнения, тъй като никотинът по време на подрастването, може да измени развитието на префронталната кора, частта от мозъка, отговорна за вземане на решения, изразяването на личността и логиката.

Префронталната кора не е напълно развита до около 25-годишна възраст и използването на никотин преди това може да доведе до увеличаване на риска на нарушения на настроението, пристрастяване и импулсивно вземане на решения.

Ефектът на никотина върху мозъка

Има още едно голямо притеснение отвъд психиката, що се отнася до електронните цигари и мозъка – Изследванията са установили, че значителен брой никотинови изпарители генерират пара с потенциално високи нива на манган.

Манганът е основен минерал, който обикновено хората си набавят чрез храната, но при вдишването му, той достига директно до мозъка, тъй като лесно преминава през кръвно-мозъчната бариера и може да доведе до халюцинации“, каза д-р Вайнщайн.

Хроничното излагане на завишени количества манган може да доведе до манганово отравяне – състояние, което се развива тихо и без видими симптоми, но бавно и прогресивно във времето, което причинява увреждане на различни органи, халюцинации, проблем при желание за концентрация, проблеми с настроението и поведенческия контрол и други. Изследователите не знаят реалния праг, над който вече един организъм е отровен с Манган, но щом симптомите се появят, то определено нивата на минералът в кръвта на пациента са превишени.

Увреждат ли електронните цигари белите дробове?

Електронните цигари не изгарят тютюн, нито оставят катран в дробовете ви, както правят обикновените цигари. Не трябва ли в такъв случай да са много по-безопасни? Ами не съвсем! Течностите за електронните цигари създават аерозоли, които съдържат редица химикали, които увреждат белите дробове и дихателната система, казва д-р Ларен Тан, пулмолог в университета Лома Линда пред CNET. Според нея, съдържаните вещества дразнят много по-опасно и пагубно меките и чувствителни лигавици на дихателните пътища, като уврежданията в някои случаи могат да бъдат по-тежки от тези, причинени от обикновените цигари.

„Често срещано напълно погрешно схващане е, че електронните цигари са напълно безопасни, тъй като нямат класическия вид, усещане или мирис. Но вдишването на химичните вещества, които се отделят под формата на аерозоли при тяхната употреба, може да предизвика редица хронични респираторни заболявания като астма и ХОББ.“

Д-р Вайнщайн посочва Хромът като едно от тези вредни съединения. Освен, че се намира в традиционните цигари, изглежда хромът присъства и в изпаренията, отделяни от електронните цигари и е установено, че хроничното му вдишване предизвиква астма, намалява белодробната функция и може да доведе до рак на дихателната система.

В момента Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) разследват повече от 150 случая на тежки белодробни проблеми, които могат да бъдат обвързани с електронни цигари. Случаите обхващат близо 20 състояния, а много от жертвите са млади хора, които съобщават за симптоми като кашлица, умора и задух.

Дълготрайни ефекти върху здравето от електронните цигари

Учените и медицинските специалисти към момента не знаят със сигурност какви дългосрочни последици върху здравето на хората могат да имат електронните цигари, тъй като те не са били достатъчно дълго на пазара, за да има такива изследвания.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
djagi
djagi

Вече много ме мързи да пиша, дори да чета, затова питам, това втора част на същите глупости ли е, или повторение?…

п.п. Все пак прегледах и тази пародия на статия… Веднага си я запазих в Pocket, да не би тази идиотщина да бъде изтрита…

На основния въпрос – кое е по-вредно – обикновените или електронните цигари, нъцки… няма такъв отговор…

Нина Корнелянова
Нина Корнелянова

Пъпчасал тийн който се е притеснил мама да не разбере, че чадото се трови и да му спре вейпа с няколко шамара или 25 годишен муньо дето не може да си извади вейпа от устата? Кое от двете си? И за това то пише „мнението на експертите“ не на Муньо

Bylgarche
Bylgarche

Недейте да обиждате! djagi през годините е бил много полезен, отзивчив в kaldata, докато вие не сте били планирани! djagi, твой сънародник допреди години с Opera v.12.17 съм!

pedro
pedro

тва някаква терапевтична сбирка ли е?

Статията е поръчкова платена публикация!
Статията е поръчкова платена публикация!

А написаното в нея – пълна простотия! Течностите за цигари съдържат пропиленгликол, дестилирана вода и никотин. Някои и глицерин. Откъде ще дойдат в тях метали като манган и хром?!? Пропиленгликолът се използва в кремове и пасти за зъби. Т.е. отдавна вече е доказано, че е безвреден. А ето какво има в цигарения дим освен никотин: – катрани, които веднъж попаднали в дроба е почти невъзможно да се изхвърлят; – един от най-силните известни на човека канцерогени – бензпирен; – азотни оксиди, които при свързване с влагата в белия дроб образуват азотиста и азотна киселина; – въглероден монооксид, който се свързва… Виж още »

Dave
Dave

Аз предлагам да ги оставят на мира (както те самите искат) и естественият подбор да реши проблема!

Радослав
Радослав

Е, не разбрахте ли, че са боклук?

tar
tar

„Вейпингът удари“ Уот дас ит мийн?!

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Освен да философствате и да ругаете друго не можете, ароматите са вредни, както при традиционните, тези със вкус с 5 пъти по-вредни, за тях го казаха и сега за вейпинг типа го казват, овкусители, ароматизанти, всичко това трябва да се махне, за да е по-безвредна алтернатива, всеки минал на вейп с цел по-малка вреда го знае и си купува сам течност без примеси или сам ги меси, за да контролира химията…

djagi
djagi

Безвреден е въздуха на Витоша, но и това е доста относително. Никой не е казал, че ел.цигари са безвредни. И обикновената вода е вредна, ако изпиеш примерно 7 литра за 2 часа. Който не вярва, ако иска да се пробва. Колко опасни са ел.цигарите? – ми много по-безопасни от обикновените. Противното искат да ни убедят в подобни статийки. Да, пропиленгликл, глицерин, никотин и ароматизатори. Ще изключа Juul и подобни, които използват никотинови соли с висока концентрация на никотин. Против това съм, да се обобщават несъвместими неща. Като никотина в електронните цигари, при това супер високи концентрации, които са дадени в… Виж още »

Димитър
Димитър

А смешното в случая е, че 98% от цената на течносите се определя от цената на никотина, защото другите съставки са пренебрежимо евтини. И какво, производителя слага 52% от най-скъпата си суровина на същата цена погрешка 😀 Самаряни 😉

Димитър
Димитър

Не е лошо малко повечко да почетете, преди да препечатвате разни глупави статии:
https://publichealthmatters.blog.gov.uk/2018/02/20/clearing-up-some-myths-around-e-cigarettes/