fbpx
10.8 C
София

Колко опасно е 5G за здравето?

Най-четени

Ново международно проучване доказва, че честотите, използвани от 5G мрежите, са напълно безопасни, опровергавайки пропаганди кампании, които твърдят, че мобилните мрежи от ново поколение представляват заплаха за общественото здраве.

Международната комисия за защита от йонизираща радиация (ICNIRP) работи по обстойни проучвания на мобилните мрежи и комуникации през последните седем години и стигна до извода, че новото петото поколение клетъчни мрежи ще бъде безопасно за хората и няма да нанася вреди върху здравето чрез електромагнитното си излъчване.

Консервативните насоки към мобилните мрежи и вредата от техните излъчвания тръгват от 1998 г., но ICNIRP заяви, че те никога не са били общоприети от научната общност и продължават да не са адекватни, в това число и за 5G. От агенцията вече проучват и възможните последици върху здравето от 6G.

5G честотите

„Наясно сме, че някои обществени групи са загрижени за безопасността на 5G и се надяваме, че най-новите ни препоръки и изследвания ще помогнат да хората да бъдат по-спокойни. Докладите са разработени след задълбочен преглед на цялата съответна научна литература, научни семинари и обширен процес на обществени консултации. Обхванати са и всички научно обосновани неблагоприятни последици върху здравето, които ЕМП спектърът от 100 kHZ до 300 GHz би могъл да окаже.“

Други промени спрямо докладът от 1998 г., че в новия документ се съдържат специфични разпоредби за цялостна или частично излагане на тялото на електромагнитни излъчвания. Насоките включват и по-голяма прозрачност, за да се улесни логиката и научната основа на констатациите.

„Най-важното нещо, което хората трябва да запомнят, е, че 5G технологиите няма да причиняват вреда, стига да се спазват нашите указания“, добави Ван Ронген.

Съветите на ICNIRP се припокриват с тези на британския регулаторен орган Ofcom, също според който 5G мрежите не представляват риск за здравето на обществото.

Остава да се разбере дали кампаниите срещу 5G ще бъдат заглушени чрез новите констатации, като се има предвид очевидното пренебрежение към академичните и научни изследвания от хората, които са твърдо убедени, че новите мобилни мрежи ще изтребят живота на планетата.

Защо обществото се страхува?

Най-популярните схващания в тези маргинални групи са, че 5G ще доведе до здравословни проблеми и цялостно напрежение, и призовават местните власти и мобилни оператори да преустановят въвеждането на 5G, докато не бъдат проведени допълнителни тестове, макар и последващите им действия да показват, че те изобщо не се интересуват какво констатират тестовете, ако то не потвърждава субективното им мнение. СЗО също твърди, че 5G е напълно безопасна за биомасата на Земята.

До голяма степен тревогата около 5G се дължи на дезинформацията и фалшивите новини – гълъби измират около базовите станциите докато летят, „радиацията“ от антените мигновено причинява рак и други подобни конспирации.

В Обединеното кралство благотворителната компания Electrosensibility-UK проведе кампания през лятото на миналата година, изобразявайки семейство, което се държи за ръце с надпис „Колко безопасно е 5G?“. Плакатът включваше цитати от професионалисти, които твърдят, че 5G причинява намалена плодовитост, депресия, нарушен сън, главоболие и рак.

Органът за рекламни стандарти (ASA) забрани рекламата, като постанови, че твърденията не могат да бъдат подкрепени от научни доказателства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
zoro
zoro
1 година

Аха. Значи специалистите подкрепящи лобито на мобилните оператори са цитирани в проучването. А специалистите които са на друго мнение (цитирани в рекламата) са били заглушени.

Едните специалисти по-малко специалисти ли са от другите? Едната група греши. Би трябвало двете групи да се срещнат и въз основа на събраните факти да вземат решение.

_nib_
_nib_
Отговор на  zoro
1 година

Бизнеса плаща ииии…..всичко е точно.Човешката цена….?Нема значение.

Радо
Радо
Отговор на  zoro
1 година

Zoro, в статията пише , че едните са направили международно проучване а другите са неправителствена благотворителна агенция. Къде видя , че и двете страни са специалисти? Едните имат факти а другите са чисти лобисти?

Облъчен
Облъчен
1 година

Така е. Рептилите, извънземните и най-вече чифутите ви облъчват!!!111
Промиват ви мозъците за да работите повече!
Слагайте шапките от готварско фолио, докато не е свършило като предпазните маски!!111

Обладан
Обладан
Отговор на  Облъчен
1 година

Май много искаш да сваляш гейски филмчета за секунди, а?

Garaboychef
Garaboychef
1 година

Представям си как отварям калдата през 5G. Страницата се зарежда за секунди и … се появява рекламата на пиратските MS ключове.

Катя
Катя
1 година

Вредата на 5G идва и от това, че при тези високи честоти (ултра къси вълни) се налага да се монтират излъчватели почти на всеки ъгъл. Антените само в един град са хиляди, дори десетки хиляди. Доколко вредни са не е напълно проучено, но е свързано и с мощността на излъчвателите. Знаем, че и сега, при 4G мрежата, операторите често превишават разрешената мощност, за да осигуряват по-добро покритие. И никой не ги проверява и санкционира за това.

Just Me
Just Me
Отговор на  Катя
1 година

Колкото антените са по-наблизо, толкова мощността на излъчване е по-малка

Smilev
Smilev
Отговор на  Just Me
1 година

Съгласен съм с колегата

БегиМани
БегиМани
Отговор на  Катя
1 година

Катенце мило, РАДИАЦИЯ винаги е имало и познай от първият път от къде идва тя! Та да благодарим на РАДИАЦИЯТА, която е способствала за промяна в организмите и днешният жив свят. Като си толкова „компетентна“, я да ми кажеш кое е по-вредно:
1. УКВ (ултра къси вълни) предавател на 1-2-3KW излъчващ радио.
2. Мобилна клетка работеща на 200-300W обслужваща мобилни телефони?

Нови ревюта

Подобни новини