Колко платени са служителите, които вършат „черната работа“ за ИИ?

1
819

Изкуственият интелект и машинното обучение съществуват благодарение на много упоритата работа на големи групи от хора. Наред с учените, които проектират системите за изкуствен интелект, и създават тяхната архитектура и функции, има хиляди нископлатени служители, чиято работа е да класифицират и етикетират данните – жизнената сила на тези системи. Но все по-често има въпроси дали така наречените „призрачни работници“ или ghost workers, не биват експлоатирани.

Докато обучаваме машините да стават все по-човекоподобни, дали не караме огромен набор от хора да работят повече като машини? И каква роля играят тези служители при създаването на системи с ИИ, които все повече контролират всеки аспект от живота ни?

Най-добре утвърдената от тези платформи е аутсорсинг услугата Amazon Mechanical Turk, собственост на гиганта за онлайн търговия на дребно и неговото подразделение Amazon Web Services.

Но има и други компании, като Samasouce, CrowdFlower и Microworkers. Всички те позволяват на фирмите отдалечено да наемат работници от всяка точка на света, за да изпълняват задачи, които компютрите в момента не могат да изпълнят.

Тези задачи могат да варират от етикетирани на изображения за подпомагане на алгоритмите да се подобряват, до предоставяне на помощ за обработка на данни на естествен език или дори модериране на съдържание.

MTurk на Amazon, както е известно, е кръстена на автомата за игра на шах от 18-ти век, който обикаля Европа, но по-късно е било разкрито, че зад него стои човек.

Платформата се рекламира на уебсайта си като аутсорсинг услуга за оптимизиране на процесите по създаване на системи с изкуствен интелект и „чудесен начин за минимизиране на разходите и времето за всеки етап от развитието на машинното обучение.“

Това е пазар, където заявителите изискват от служителите да извършат конкретна и дефинирана задача.

„Повечето работници, които служат към MTurk, го извършват като работа на непълно работно време или платено хоби и се радват на гъвкавостта, да могат да избират задачите, върху които искат да работят, и да работят толкова, колкото им харесва на тях“, заяви представител на AWS.

Но за Шери Стенли, която работи за платформата от шест години, това е по-скоро като работа на пълен работен ден, която ѝ помага финансово да отгледа трите си деца, но в същото време ѝ носи много малко удовлетворение от работата, карайки я да се чувства едно дребно колело от много голяма машина.

„Туризмът е една от малкото възможности за работа, които имам в Западна Вирджиния, затова аз и много други служители на MTurk сме доволни от работата си“, каза тя пред Би Би Си.

 

„Ние обаче работим по заявка за Amazon. Като една от най-големите компании в света, Amazon разчита на работници като мен да мълчат за условията на нашата работа.“

Тя каза, че живее в „постоянен страх от отмъщение, ако започне да говори за начините, по които се отнасят с нас.“

Трудно е да се опише един типичен ден за Шери, защото, както тя казва, „часовете варират всеки ден и заплащането също варира“.

Но задачите, които тя трябва да изпълни, са различни, включително и често трябва да маркира изображения и да помага на интелигентния асистент Alexa да разбира различните регионални диалекти.

Тя има цяла поредица от въпроси, на които казва, че не е получила отговори, когато ги е задавала към работодателя си. Сред тях влизат въпроси от рода на това каква е причината, дадено изпълнение на задача понякога да бива отхвърляно, но на служителя да не се казва причината, поради която това се е случило, както и защо заявителите на услугата имат право да определят цената на някои проекти без долна граница, понякога задавайки изключително ниски цени.

Turkopticon е най-близкото до синдикален съюз нещо, до което служителите на MTurk имат достъп, а групата за застъпничество работи, за да ги накара да се чувстват по-малко невидими и незначими в голямата система.

„Turkopticon е единственият инструмент, който Turkers са превърнали в организация, която да се ангажира помежду си относно условията на нашата работа и да я направи по-добра“, казва Шери.

Тя набира средства, за да помогне на организацията да създаде сървър, управляван от работници, където изпълнителите могат да говорят помежду си за условията на работа.

В отговор Amazon каза на BBC, че е въвел функция през 2019 г., която позволява на работниците да виждат „нивото на активност на заявителя, техния процент на одобрение и средното време за преглед на плащанията“.

В изявление се казва: „Докато общият процент на отхвърляне на задачите на работниците от заявителите е много нисък (по-малко от 1%), работниците имат достъп и до редица показатели, които могат да им помогнат да определят дали искат да работят върху задача, включително редица исторически показатели.

„MTurk продължава да помага на широк кръг работници да печелят пари и да допринасят за растежа на техните общности.“

1.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари