Колко продължава имунитетът след прекаран COVID-19, кога е безопасно ваксинирането и защо лекари отказват ваксината?

8
1901

Понастоящем коронавирусът е заразил повече от 100 милиона души по целия свят, което е довело до над 2 милиона смъртни случая от началото на пандемията. Хората, които са се възстановили, обаче, са развили антитела и имунитет, които се предполага, че ги защитават срещу повторно заразяване от COVID-19, според медицинските специалисти. Това, разбира се не важи за новия щам на коронавируса, който първоначално беше идентифициран във Великобритания и към момента има документирани случаи от него и у нас. Единственото решение, на което можем да залагаме надежди сега, са ваксините – които не само предпазват от коронавируса, но и стимулират имунитета и предпазват от болести по по-различен и безопасен начин, отколкото става изграждането на имунитет след реално прекарване на вируса. И за щастие, според информацията от експертите, всички популярни и одобрени до момента ваксини срещу COVID-19 са надеждни и срещу новите щамове, които бяха открити през последните седмици. Все още обаче е ваксинирана една много малка част от обществото, което повдига въпросите около имунитета срещу COVID-19.  Въпросите, които най-силно вълнуват повечето хора, са доколко сме защитени срещу новите мутации? Колко трае имунитета след естествено заразяване и прекарване на вируса? Трябва ли тези, които са се възстановили от коронавирус, също да бъдат ваксинирани?

За COVID-19 все още остават много въпроси и неизвестни, включително и това дали имунитетът след прекарване на заболяване е по-силен или по-слаб от този, получен в резултат на прилагане на някоя от двете ваксини. Известно е обаче, че реинфекцията с COVID-19 макар и да се случва рядко, не е нечувана и има много пациенти, които могат да потвърдят, че са се заразили повторно. Експертите препоръчват всеки да се ваксинира срещу COVID-19, независимо дали е прекарал заболяването или не.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ казват, че хората, които са прекарали COVID-19, могат, ако решат, да пропуснат ваксинирането засега, докато доставките на ваксините са ограничени, ако искат да дадат възможност на приоритетните групи да бъдат ваксинирани ефективно. В крайна сметка обаче от CDC казват, че и прекаралите заболяването трябва да получат ваксина точно както всички останали. Съществуват някои фактори и съображения, които карат експертите да предполагат, че за някои хора може да не е желателно да получат ваксина, но поради причини, различни от имунитета.

Тук ще разгледаме това, което официално е известно за имунитета срещу коронавируса, тъй като той се отнася както до пациентите, прекарали самия вирус, така и до наличните ваксини за защита срещу него. Имайте предвид, че мутациите на вируса могат потенциално да засегнат част или цялата информация, предоставена по-долу. Освен това към този момент няма достатъчно убедителни доказателства, за да се знае как всяка ваксина срещу коронавируса е свързана с новите варианти, които се откриват в момента. Тази статия не е предназначена да послужи като медицинска препоръка.

Какво точно представлява имунитетът от коронавируса и как се получава?

Имунната система е защита на телата ни срещу микроби, които могат да ни разболеят, включително бактерии, гъбички, токсини и вируси. Състои се от няколко различни органа, които произвеждат клетки и протеини, предназначени да предпазват от болести. В течение на живота ни имунната система открива, запомня и защитава срещу нахлуване на определени микроби – именно тази устойчивост наричаме „имунитет“. Лекарите се интересуват особено от антителата и Т клетките, когато става въпрос за имунитет срещу коронавируса, тъй като е доказано, че именно тези два компонента предпазват от заразяване.

Имунитетът, който хората изграждаме във времето, се нарича придобит имунитет и по същество има три начина да го получим: да бъдем изложени по естествен път на инфекцията или заболяването; да получим антитела като форма на лечение или да се ваксинираме.

Ваксина срещу „естествен“ имунитет: Кое продължава по-дълго?

Имунитетът срещу някои заболявания може да продължи и цял живот – такива са например морбили и паротит. Други заболявания предизвикват дълготраен, но не постоянен имунитет, като варицела, която може да се появи отново като херпес зостер по-късно в живота. И при много други заболявания като грип, имунитетът е краткотраен, отчасти защото вирусите, които причиняват грипа, мутират много бързо.

Изследване от януари 2021 г. на антителата от коронавируса, които изграждат имунитета, открива, че те остават в организма на хората до осем месеца след заразяване. Подобно, но отделно проучване от ноември стигна до заключението, че защитата продължава поне от пет до седем месеца след заразяването.

Ваксините срещу COVID-19 не са съществували достатъчно дълго, за да могат да бъдат дадени категорични отговори, но изглежда, че повечето експерти очакват имунитет в продължение на една година от ваксинирането. Това може да означава, че ще бъдат необходими годишни повторни ваксинации, за да се премахне напълно вирусът. Главният изпълнителен директор на една от компаниите, стоящи зад ваксината срещу COVID-19 – Stephane Bancel на Moderna – заяви, че светът ще трябва да живее с коронавируса „вечно“.

Ваксина срещу „естествен имунитет“: Кое е по-надеждно?

Това, че сте развили някаква степен на имунитет срещу определено заболяване, не означава, че има 0% шанс да се заразите повторно, ако бъдете изложени на него. На това се позовават изследователите, като казват, например, че ваксината на Moderna е 94,5%. Това означава, че на всеки 1000 души, получили ваксината, 945 няма да се заразят със заболяването, ако бъдат изложени на него, но 55 все пак биха могли. Другата разрешена в момента ваксина е на Pfizer и постига 95% ефективност, което означава, че 95 на всеки 100 души, които я получат, ще бъдат защитени.

Съществува и опасния слух, че естествения имунитет след заразяване с COVID-19, води до 99% ефективен имунитет за предотвратяване на повторно заразяване. Въпреки че не е ясно дали в действителност това е така или не, остава един факт – COVID-19 е убил над 2% от заразените с него, а при много други е причинил продължителни здравословни негативи. От друга страна, ваксините не само предотвратяват заразяването с дадени заболявания – те спасяват животи.

Ваксината срещу „естествения имунитет“: Кое е по-безопасно?

Съществуват много опасения сред хората, че ваксината срещу COVID-19 е пусната прекалено бързо, само една година след обявяването на глобалната пандемия, като сред хората, които се опасяват, влизат дори медицински специалисти, които сравняват времето, необходимо за разработване на ваксини срещу други заболявания (детски паралич и едра шарка например), при които са били необходими десетилетия, спрямо сегашната ситуация. Един чест пример, който хората напоследък все по-често започнаха да дават, е в борбата срещу ХИВ. Въпросът, който си задават, е след като учените са успели да разработят ваксина срещу COVID-19 само за една година, защо все още няма ваксина срещу СПИН? За тях това служи като поредното доказателство, че ваксините срещу COVID-19 са неефективни в най-добрия случай, или крайно опасни, в най-тежкия случай на възгледите им. По-крайните убеждения стигат дори до това, че ваксината фатално ще промени ДНК на ваксинирането. И че ако справянето с един изцяло нов и непознат досега вирус е толкова лесно, то СПИН не би трябвало да съществува от години.

Именно в тези притеснения откриваме съвсем различна подгрупа сред нежелаещите да се ваксинират – това не са антиваксъри, а хора, които традиционно имат доверие в медицината и ваксините, но не и в конкретната ситуация. Именно те обаче могат да подхранят страховете и разпространението на антиваксърските възгледи, именно защото често представляват авторитети в техните социални кръгове – тези хора са лекари, медицински експерти, учени или други специалисти с високо образование и информираност. След като един лекар твърди в социалния си кръг, че има опасения покрай новата ваксина, то това е напълно достатъчно, за да изплаши огромна част от хората в него. И именно това е най-тревожното. Фактът, който трябва да споменем тук е, че от разработването на ваксините срещу детски паралич досега са изминали десетилетия на научен прогрес и изследователска работа. Провеждането на изследвания и експерименти с РНК ваксини, каквито са настоящите ваксини срещу COVID-19, се случва от много години. Пандемията ускори много силно тази работа и концентрира работата на много специалисти, като именно това спомогна за бързото разработване на ваксините.

Тук трябва да отчетем, че в допълнение към риска от смърт, изследователите са идентифицирали цяла поредица от дългосрочни ефекти, които пациентите, излекувани от COVID-19, са претърпели. Тези така наречени „дългосрочни ефекти“ включват кашлица, понякога силна умора, болки в тялото, проблеми с бъбреците, болки в ставите, задух и цял набор от неврологични и понякога психични разстройства. При някои симптомите продължават седмици и дори месеци след първоначалното заразяване със заболяването.

Естествено, трябва да припомним, че досега все още не са обявили резултати от клинични изпитвания на ваксина, която да не е причинила нито един смъртен случай. Освен това, въпреки че се случва при много малка част от ваксинираните, някои от ваксините причиняват алергични реакции. Разбира се, общите отрицателни ефекти от всякакъв тип са съвсем минимални при масовия пациент. Най-често те включват болка или подуване около мястото на инжектиране на ваксината и повишена температура, студени тръпки, умора или главоболие.

Ще се сложи ли край на пандемията?

Сега, след като ваксините пристигнаха, може да се появи някакво връщане към нормалното, но дотогава всички ще трябва да продължим да носим маски и да спазваме социална дистанция. Също така, за да ускорим връщането си в офисите, нашите работодатели може да изискат от нас, съвсем законно, задължително да се ваксинираме, за да може това да се случи. Каквото и да правим обаче, трябва да бъдем внимателни, за да не попаднем в една от многобройните заблуди и измами, свързани с ваксините и коронавируса, които безотказно се разпространяват навсякъде около нас.

Информацията, съдържаща се в тази статия, е само за образователни и информационни цели и не е предназначена за здравни или медицински съвети. Винаги се консултирайте с лекар или друг квалифициран доставчик на здравни услуги относно всички въпроси, които може да имате относно медицинско състояние или здравни цели.

1.9 9 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари