Колко струва прокарването на интереси в САЩ?

0
22

За влияние върху решенията на американските политици посредством механизма на лобиране Google е похарчила през 2012 г. девет пъти повече средства от основния си конкурент на пазара на мобилни операционни системи, компания Apple.

В действителност, през 2012 г. Google дори е увеличила разходите си за политици с около 90% (да не забравяме, че в САЩ бяха проведени президентски избори), докато Apple ги е намалила с 13%. Въздействието върху американските политици е струвало на Google $ 18 милиона.

На второ място е Microsoft с $ 8,09 милиона, а на трето – HP с $ 7,22 милиона. И трите компании през 2012 г. са увеличили разходите си за лобиране, в сравнение с предходния период.

Oracle и IBM, с показатели $ 6,72 и $ 4,85 милиона съответно, са намалили разходите си за прокарване на собствени интереси.

След тях е компания Facebook, която, напротив, е отделила за лобиране почти три пъти повече пари, отколкото през 2011 г. ($ 3,99 срещу $ 1,35 милиона).

Но за какво именно се харчат тези средства? В случая с Apple, компанията се е опитала да повлияе върху вземането на решения в областта на данъчното облагане (включително репатрирането на доходи, придобити от чужбина), образованието (включително използването на цифрови учебници в училищата), комуникациите (включително въпросите за свободния достъп до интернет и защитата на децата). Също така, достойни за внимание са и други теми, в които американската компания е имала интереси, а именно: защитата на околната среда, търговията, защитата на потребителите, инвестиции, транспорт (включително използването на електронни технологии в самолети и транспортни средства), както и компютърната сигурност и някои други въпроси.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари