Колко струва хубавото време в Москва

1
1

Разпръскването на облаците през четирите големи официални руски празника струва 346 милиона рубли ($5,22 милиона).

 

Официалните празници в Русия се съпровождат от паради и митинги. Навярно всички са забелязали, че по време на тези празници времето в Москва е винаги ясно и слънчево, без нито един облак. Наистина, подготовката на парада за 9-ти май струва скъпо и няма да е добре, ако вали дъжд.

Ето защо по време на тези празници се осигурява хубаво време. Нищо фантастично няма в този процес и това е една добре отработена практика. Сега стана известно, колко точно струва този процес на държавата. РБК съобщи, че разпръскването на облаците за 9-ти май струва 85,9 милиона рубли ($1,3 милиона). Общата сума за четирите официални руски празника е 346 милиона рубли ($5,22 милиона).

Използват се контейнери с течен азот, въглероден диоксид и цимент, които се пускат със самолети и автоматично се отварят и разпръскват своето съдържание в облаците. Специален софтуер следи, да няма повторна обработка на един и същ облак. Подготовката за мястото и височината на която да бъдат изхвърлени контейнерите става чрез метеорологични сонди и програмно осигуряване, което обработва техните данни и намира центровете за образуването на облаци, скоростта на ръст на облачната маса, движението на въздуха на различна височина. Едва след всички изчисления летците товарят контейнерите за да осигурят ясно време.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "Колко струва хубавото време в Москва"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
YnS
YnS

Интересна статия! 🙂