Колко тежи Млечният път

7
936

Няма как да поставим нашата галактика – Млечният път на везна, за да я претеглим и да разберем колко тежи. Това обаче не възпира учените да мислят за това, да предполагат и изчисляват. Тези дни астрономите използваха космическият телескоп Хъбъл на НАСА и сателитът на Европейската космическа агенция Гея. Целта им бе да направят най-прецизните изчисления на масата на Млечния път.

Според най-новите изчисления, нашата галактика тежи 1,5 трилиона соларни маси (За една соларна маса се счита тази на нашето слънце). Едва няколко процента от тази материя са разпределени в същинските звезди в Млечния път (според последни данни, около 200 милиарда). Супермасивната черна дупка в центъра е изчислена на около 4 милиона соларни маси. Както може би предполагате, останалата част от масата се дължи на тъмната материя, невидима и мистериозна субстанция, изпълняваща ролята на обединител на вселената и задържаща звездите в техните галактики.

Преди време, предположенията за масата на Млечния път варираха в голям интервал. Според предишното голямо изследване, тя би трябвало да бъде между 500 милиарда и 3 трилиона соларни маси. Рьолан ван дер Марел от Научния институт (STScI) в Балтимор, Мериленд коментира:

„Ние искаме да узнаем масата на Млечния път, за да поставим галактиката в космологическия контекст и да я сравним със компютърните симулации на галактики в непрекъснато променящата се вселена. Непознаването на тази научна област би създало проблеми пред нас и оставило без отговор много нерешени въпроси.“

Новите пресмятания на учените определят нашата галактика като сравнително тежка. Най-леките галактики във Вселената тежат минимум един милиард соларни маси, а най-тежките – до 30 трилиона соларни маси.

Учените използваха телескопите Хъбъл и Гея, за да определят движението на глобуларните клъстери (сферични струпвания) на звезди в пространството. Клъстерите представляват сферични острови, състоящи се от стотици хиляди звезди, които обикалят Млечния път. Счита се, че спрямо тях, сравнително лесно може да се измери влиянието на тъмната материя.

Сателитът на Гея се използва за създаването на прецизна карта на астрономическите обекти в галактиката и за записа на тяхното движение. Хъбъл има по-тесен ъгъл на виждане, но дава възможност за наблюдение на по-далечните звезди и следователно на клъстерите. Информацията от двата телескопа се съчетава, като досега са регистрирани около 50 клъстера на разстояние 130 хиляди светлинни години от нас. Използвани са снимките, направени през последните 10 години. Изчисленията на самата маса на галактиката обхваща над 1 милион светлинни години от Земята. В тези струпвания на звезди се намират едни от най-ранните слънца в историята на Вселената, появили се едва няколко стотици милиона години след Големия взрив. Някои от тях са се формирали дори по-рано и от самия Млечен път. Затова космическите клъстери ни предоставят по-точна информация за масата на Млечния път.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Нямам идея как може да се изчисли масата на такъв космически обект с толкова много компоненти, различна маса на всеки от тях, различен обем маса плътност. Но почти всяка вечер излизам на терасата и съзерцавам „Плрядите“ ориентирайки се от съзвездие Орион и Алдебаран от съзвездие Бик! Преди половин една година, си нямах и елементарна представа от звездното небе и звездите ми се струваха безразборно надхвърляни, макар да знаех, че имат строг ред. Тогава си „свалих“ приложението Star Walk 2 и първият звезден обект който видях беше Марс. Мислех че планетите не светят, но се оказа, че Сатурн и Юпитер също… Виж още »

shmaizera
shmaizera

Учи и ще разбереш…

Мирослав
Мирослав

Кажи нещо по темата, както е направил човека под теб!
Всеки може да дава акъл!!

странно
странно

Как мериш нещо, което е на 130 хил. светлинни години??? Отдавна може да не съществува въпросния обект…

shmaizera
shmaizera

https://chitanka.info/text/23038-gravitatsionnata-gibel-na-vselenata тук ще откриеш отговорите пич…

Мирослав
Мирослав

Това е интересно. Аз съм чел някои произведения на Айзимов като Немезида. Повечето неща описани в научната фантастика, ще станат реалност! ??

Пламен
Пламен

Който не вярва да почете малко Жул Верн:)