Lime, компанията, чийто бизнес модел е да купува хиляди електрически тротинетки и просто да ги разпределя из всички градове, в които има бизнес с надеждата, че хората ще имат интерес и ще ги карат, е на път да излезе с 300 милиона долара загуби в края на годината.

Според финансовите прогнози, които са „първата подробна прогнозна картина на финансовите резултати на Lime“, компанията ще бъде с обща загуба от 300 милиона при общ приход от над 420 милиона в края на 2019 г. Lime губи толкова много пари, до голяма степен поради „амортизацията на тротинетките, високият разход по управление на складовете и монтирането на площадки за тротинетките, откъдето хората могат да ги наемат и оставят“. Компанията от няколко месеца функционира и в София, като всичките 120 000 скутера на компанията имат среден живот от около пет месеца. Разбира се, причините за тези огромни загуби и бърза амортизация са различни, но най-често са именно поради природни стихии, голямо износване при някои видове пътища, или некултурно използване от страна на потребителите.

Проектът на Lime за следващата година е да увеличи общия си приход до на 1 милиард долара и с множество усилия да увеличи експлоатационния период и издържливостта на техните тротинетки, с което да минимизират загубите. Но данните за 2019 г. оставят някои потенциални инвеститори на тръни, които започват да избягват Lime като вариант за влагане на средствата им. Компанията е в процес на набиране на половин милиард долара свеж капитал, но поради инвестиционния климат, очертан от загуби, вложителите започват да избягват Lime като опция, а последните инвестиции са били през месец януари.

Компанията в очите на инвеститорите

Докато точките в полза на Lime включват споразумение за привличане на един от водещите инвеститори, който ще вложи над 2,4 милиарда долара с цел подпомагане на агресивната експанзия на компанията по света, според анализите и информацията, някои инвеститори са заключили, че компанията губи практически всяка стотинка, която влага в закупуването на тротинетки, именно поради разходите за самите тях, ремонтите им и зареждането.

Увеличаването на жизнения цикъл на скутерите е от решаващо значение, тъй като целият бизнес модел на компанията разчита на тях, най-вече те трябвада издържат достатъчно дълго, за да могат да покрият разходите им за придобиване, таксите към регулаторите и правителствата на страните, в които Lime оперира и обработката на плащанията, а след това и да генерират печалба. Дългосрочната устойчивост на алтернативния транспорт в САЩ може да зависи и от други несигурни фактори, като например дали градовете ефективно насърчават използването на подобни услуги пред автомобилите. Обратното също може да се случва. Неотдавнашен доклад подчерта, че служителите на реда в много градове стават особено предпазливи, когато стане въпрос за електрическите тротинетки, поради високите проценти на причинени инциденти и наранявания от устройствата, в повечето от случаите причинени от безотговорни водачи.

Какви са плановете?

Понастоящем Lime тества своя скутер Gen 3, който се забави поради високите разходи да ремонт през юни, като според вътрешна информация, компанията е обмисляла как да намали разходите, като позиционира площадките със скутерите в зони в с по-висок трафик в градовете и инвестира в батерии, които могат да бъдат заменяни по-лесно. Президентът на Lime Джо Краус заяви пред медиите, че компанията вярва, че новите тротинетки ще имат живот повече от една година, добавяйки:

„Начинът, по който бизнесът ни ще изглежда през 2020 г., е коренно различен. По-дълготрайното използване на една електрическа тротинетка ще има огромно положително влияние върху профила на финансовото ни състояние“.

През месец юли, отделно беше съобщено, че конкурентът Bird е загубил близо 100 милиона долара през първото тримесечие на 2019 г, докато приходите са се свили рязко до едва около 15 милиона долара. Източници твърдят, че има само около 100 милиона останал бюджет на предприятието, въпреки че общият приход е около 700 милиона долара. Компанията предложи подобно обяснение, като каза, че тези данни се дължат именно на краткия жизнен цикъл на тротинетките и очаква бъдещото им оборудване да издържа по-дълго. По-рано този месец обаче, компанията заяви, че е събрала допълнителни 275 милиона долара и се съсредоточава върху рентабилността и растящия корпоративен модел на всяка цена, която ценност беше заложена още от времето на Uber.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари