Колко часа трябва да работят ръководителите на Apple, Microsoft и Disney, за да получат годишния доход на своите служители

5
1045

Доходите на топ-мениджърите са стотици пъти по-високи от заплатите на обикновените служители. За да се оцени огромната разлика между заплатите на изпълнителните директори и техните подчинени може да се погледне за колко време ръководителите на големите американски корпорации печелят същите пари, каквито обикновените служители вземат за цяла една година работа.

Средният годишен доход на служителите на Apple е $57 596. Но генералният директор на корпорацията от Купертино печели същата сума само за един ден и 20 часа. Това посочи уеб изданието Business Insider, след като проучи съотношението на годишното възнаграждение на топ-мениджърите на големите американски корпорации със средните заплати на техните подчинени.

Според действащият в САЩ закон на Дод-Франк, който бе приет след световната финансова криза, компаниите са длъжни да разкриват съотношението на заплатите на ръководителите и обикновените служители. Към днешен данни за възнагражденията и коефициентите в заплащането труда за 2019 година са публикували 19 от 100-те най-големи корпорации включени в S&P 500 рейтинга. Останалите компании трябва да публикуват тези данни до края на месец февруари тази година. На базата на тези данни изданието е пресметнало за колко време мениджърите на тези предприятия ще спечелят парите, които техните подчинени получават за една година.

В случая с Apple, генералният директор на корпорацията от Купертино Тим Кук през 2019 година заедно с всички бонуси, отстъпки и компенсации е получил $11 555 466. Това означава, че съотношението на неговата заплата към заплатата на неговите подчинени е 201:1.

Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела миналата година е спечелил $42 910 215. В същото време средната работна заплата за служителите на софтуерния гигант е $172 512. За да получи тази сума Сатя Надела е достатъчно да се труди един ден и 11 часа. Съотношението на заплатите в Microsoft е 249:1.

Още по-малко време е необходимо на ръководителя на Disney Боб Айгър, който има годишен доход от $47 517 762. Средната заплата в Disney е в размер на $52 184 и той може да спечели тези пари за 9 часа и 37 минути работа.

За сравнение, на генералният директор на Walmart Дъг Макмилън, който има годишен доход от $23 618 233, са му достатъчни осем часа и осем минути, за да спечели сумата, която обикновените служители на този ритейлър получават за една година ($21 952).

А генералният директор на Starbucks Кевин Джонсън печели средната заплата на своите подчинени, която е в размер на $11 489, само за пет часа и четиринадесет минути. През 2019 година ръководителят на тази популярна мрежа кафета е получил възнаграждения в размер на $19 241 950.

Съвсем не е изненада, че изпълнителните директори на големите американски компании правят много повече пари от своите служители и подчинени, но понякога разликата в заплащането е направо стряскаща.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари