fbpx
7.3 C
София

Колумбийски съдия използва ChatGPT при произнасянето на присъда

Най-четени

Съдия в Колумбия се консултира с чатбота ChatGPT на OpenAI при изготвянето на решение по дело, свързано с дете с аутизъм, съобщава местно радио.

Хуан Мануел Падия, съдия в Картахена, казва, че е потърсил съвет от чатбота относно плащане на такси за медицински прегледи, терапия и транспорт от родителите на детето, които имат ограничени доходи. Във вторник Падия казва пред Blu Radio, че ChatGPT и други подобни програми с изкуствен интелект могат да се окажат полезни за по-лесно изготвяне на текстове, но „не и за заместване“. На 30 януари съдията се произнесе в полза на детето, като посочи, че медицинските и транспортни разходи трябва да бъдат поети от държавата. В решението е написано, че той се е консултирал с ChatGPT по случая. Съдът в Картахена твърди, че е приложил Закон 2213, въведен през 2022 г., според който конкретни виртуални инструменти могат да се използват в определени случаи.

Съдията обаче не е уточнил до каква степен чатботът за генериране на текст му е помогнал.

Колумбийският закон позволява използването на технологии при вземане на важни решения

„Като задаваме въпроси на това приложение, ние не спираме да бъдем съдии или пък мислещи същества“, казва Падия, защитавайки технологиите.

В този случай Падия е попитал бота дали непълнолетни лица с аутизъм са освободени от плащане на медицински такси. Ето и отговора на ChatGPT:

„Да, освободени са. Според разпоредбите в Колумбия, непълнолетните, диагностицирани с аутизъм, са освободени от заплащане на медицински такси“.

През 2022 г. Колумбия одобри закон, който предлага адвокатите да използват технологии, когато е възможно, за да направят работата си по-ефективна.

„Съдиите трябва да са наясно с еволюцията на правосъдието и технологиите. След пандемията в Колумбия започнахме да прилагаме технологии в съдилищата и това е огромен напредък – днес може да е ChatGPT, но по-късно ще се появят други инструменти. Изкуственият интелект ни помага да структурираме по-лесно изреченията и да подобрим писането си“, обясни Падия.

Съдията твърди и че ChatGPT е извършвал и други услуги от административен характер. По неговите думи, чатботът успява да извършва задачи по организиран, опростен и структуриран начин, а това би могло да подобри времето за реакция в съдебната система.

„Не е етично да се използва ChatGPT”

От стартирането на ChatGPT, чатботът присъства в медийните заглавия постоянно. Той е подкрепян от Microsoft и е способен да пише есета, новинарски статии, да решава задачи, да взема изпити и да програмира за секунди. Той достигна 100 милиона потребители за два месеца, влизайки в историята като най-бързо развиващата се платформа.

Не всички обаче са доволни,

Професор Хуан Дейвид Гутиерес от Университета Росарио, експерт по регулиране и управление на изкуствения интелект, написа в Twitter, че „със сигурност не е отговорно или етично да се използва ChatGPT за съдебно решение“.

Той казва, че е задал същите въпроси на чатбота и е получил различни отговори. Гутиерес призова за спешно обучение за медийна и дигитална грамотност за съдиите.

Октавио Техейро, съдия във върховния съд в Колумбия, казва пред Guardian, че макар хората да се опасяват, че роботите ще заменят съдиите, инструментът вероятно скоро ще бъде приет.

„Съдебната система трябва да се възползва максимално от технологиите, но винаги да следва етиката и да взема под внимание, че става въпрос за човешки същества. Подобни технологични инструменти трябва да помогнат на съдията да подобри своята преценка. Не може да се позволи такива инструменти да бъдат по-важни от хората“, казва той пред Guardian.

Самият ChatGPT не е сигурен за съветването по правни въпроси

Падия поясни, че макар ChatGPT да е много добър инструмент, последната присъда е лично негово решение.

„Това е първата произнесена присъда на национално ниво, за която се използва изкуствен интелект. Разбирам загрижеността на мнозина и искам да кажа, че това решение е наистина мое. Изкуственият интелект помага за изграждането на по-структурирани текстове, които просто изглеждат по-добре“, казва той.

Падия добави, че съдиите винаги могат да разчитат на разузнавателните служби за произнасяне на присъди.

По ирония на съдбата, ChatGPT не е много сигурен за своите умения за решаване на проблеми. Когато от Interesting Engineering питат ИИ чатбота дали съдиите могат да го използват за произнасяне на присъди, той не е особено ентусиазиран.

Споменава се, че „докато ИИ модели като ChatGPT могат да помогнат при събирането на информация и изследвания, те не са в състояние да вземат правно обвързващи решения и нямат правомощия да тълкуват и прилагат закона“. Добавя се, че разрешаването на правни казуси трябва задължително да се прави от човешки съдия.

ChatGPT е най-бързо развиващото се приложение, според компанията за данни Similarweb. През януари ботът е използван от средно 13 милиона уникални потребители. Това е двойно повече от данните за декември. А имайте предвид, че приложението стартира през ноември. За сравнение, на китайското приложение TikTok му трябваха девет месеца, за да достигне 100 милиона потребители, а на Instagram – две години и половина. Microsoft е основният инвеститор в OpenAI, като смята да подобри своята търсачка Bing именно с помощта на ChatGPT.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини