fbpx
-4.2 C
София

Комбинацията Ctrl+Shift+T, която ще промени живота ви напълно

Добре, може би малко преувеличаваме. Но тази клавишна комбинация е много добра.

Най-четени

Не е възможно да сте единственият, който редовно клика върху „X“ в раздела на браузъра Chrome, когато искате само да превключите към него. Може би скоростта на курсора на мишката Ви не е калибрирана правилно или просто сте прекалено щастливи от кликането на мишката. Но ако не сте особено предпазливи по отношение на позиционирането на курсора, то знайте, че имате тайно оръжие в ръкава си: Ctrl+Shift+T ще ви пази гърба.

Какво е Ctrl+Shift+T (или Cmd+Shift+T за потребителите на Mac)? Благодарение на колегите от CNET, Бихме могли да кажем, че това е една от най-важните и полезни клавишни комбинации, наред с Ctrl+Z. Всъщност тя изпълнява подобна функция: отменяне на грешка/действие. По-конкретно, грешката да затворите случайно таб или прозорец на браузъра. Ctrl+Shift+T е най-лесният начин да възстановите таба на браузъра, който не сте искали да затворите.

Нека разгледаме как да го използвате, както и всички други начини за възстановяване на изгубени табове във всеки браузър:

Четири начина за повторно отваряне на затворени раздели в Google Chrome

Google Chrome ви дава няколко възможности за възстановяване на табове и прозорци, след като сте ги затворили, и в зависимост от нуждите ви е добре да знаете как работят всички те. Имайте предвид обаче, че възстановяването на затворените табове не е опция, когато сърфирате в режим инкогнито.

1. Метод на бързите клавишни комбинации

Най-бързият начин да възстановите един таб, който сте затворили по погрешка, е с клавишна комбинация. На компютър използвайте Ctrl+Shift+T. На Mac използвайте Cmd+Shift+T. Ако искате да възстановите няколко таба или ако се нуждаете от таб, който сте затворили преди известно време, просто продължете да натискате Ctrl+Shift+T и вашите табове ще се появят отново в реда, в който са били затворени. Бонус: Ако случайно затворите целия прозорец на браузъра си, просто отворете нов прозорец на Chrome и клавишната комбинация ще отвори отново всичко наведнъж. Това е чудесен трик за случаите, когато актуализация на системата ви принуждава да затворите браузъра си или да рестартирате компютъра си.

2. Чрез историята на браузъра

Историята на браузъра ви Chrome също така проследява наскоро затворените табове. Този начин не е толкова светкавичен, колкото клавишната комбинация, но този метод е полезен, ако сте затворили раздела преди много време и трябва да се върнете към него.

Има няколко начина за достъп до историята на браузъра ви в Chrome. Един от начините е да използвате друга бърза клавишна комбинация: Ctrl+H. Друг начин е да щракнете върху менюто хамбургер в горния десен ъгъл на браузъра, след което да изберете История. А третият вариант е да въведете „chrome://history“ в адресната си лента, след което да натиснете Enter.

Както и да стигнете до историята на браузъра си, след като я намерите, ще имате достъп до всички уебсайтове и раздели, които сте разглеждали, в обратен хронологичен ред. Щракването върху даден резултат ще го отвори отново за вас. Преминаването през менюто хамбургер има и вграден списък с Наскоро затворени раздели, които можете да изберете, за да отворите отново.

3. Чрез за търсене в табовете

Забелязвали ли сте малката стрелка, сочеща надолу, в лентата с разделите на Chrome? В Windows тя се намира точно до иконите за минимизиране, максимизиране и затваряне на прозореца. (В Mac тя е в горния десен ъгъл.) Тази икона е вградената функция за търсене в табове на Chrome, която сама по себе си е достъпна с проста клавишна комбинация: Ctrl+Shift+A. Функцията за търсене на табове показва списък с всички отворени в момента табове и друг списък с наскоро затворените табове. Можете да превъртате списъците, за да отворите отново или да преминете към желания таб, или да използвате лентата за търсене, за да го намерите с ключова дума. Това е удобно за тези, които държат десетки отворени табове по всяко време.

4. Чрез лентата на задачите

Ако имате отворен прозорец на Chrome – или ако приложението е закачено в лентата на задачите – щракнете с десния бутон на мишката върху иконата от лентата на задачите и ще видите кратък списък с връзки: Най-често посещавани и Наскоро затворени. Оттам също можете да възстановите даден раздел, като просто щракнете върху него. (Имайте предвид, че тези опции не се появяват при Mac.)

Бонус Метод „Продължи, където спря“

Има настройка на Chrome, която по същество превръща Ctrl+Shift+T в опция по подразбиране. Ако включите тази функция, при всяко отваряне на Chrome браузърът автоматично ще отваря отново табовете, които сте имали отворени в предишната сесия. За да я включите, отидете в настройките на Chrome (също през менюто хамбургер), след което При стартиране. Изберете опцията „Продължи там, където съм приключил“.

Какво да кажем за други браузъри, като Firefox, Microsoft Edge и Opera?

Клавиатурната комбинация Ctrl+Shift+T ще работи и в други браузъри (както и при щракване с десния бутон на мишката върху лентата с табове и избиране на опцията „Повторно отваряне на затворен таб“). Повечето от другите методи за повторно отваряне на таб също работят в различни браузъри, въпреки че етикетите и опциите в менюто могат да се различават. При Mac изживяването е до голяма степен същото, с изключение на метода с лентата на задачите.

Както за Firefox, така и за Microsoft Edge можете също така да преминете през историята на браузъра, за да намерите и отворите отново таб, който сте затворили по погрешка. Firefox има специално подменю в История, наречено Наскоро затворени табове. Microsoft Edge има меню в раздела История за Всички, Наскоро затворени и Табове от други устройства. В Opera, ако сте активирали страничната лента – и ако Историята е един от елементите, които сте избрали да включите в страничната лента – щракването върху иконата на Историята от страничната лента също ще извади списък с наскоро затворените табове.

Другите браузъри също предлагат настройка за автоматично повторно отваряне на табовете от предишната сесия при стартиране. Във Firefox отидете на Settings (Настройки) > General (Общи) и поставете отметка в квадратчето Startup (Стартиране) с надпис „Open previous windows and tabs (Отваряне на предишни прозорци и раздели)“. В Microsoft Edge отидете в Настройки > Старт, начален екран и нови табове и в раздела „При стартиране на Edge“ изберете „Отваряне на табове от предишната сесия“. А в Opera: „Настройки > При стартиране“, след което поставете отметка в квадратчето за запазване на табове от предишна сесия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини