Комисията по търговията в САЩ започва мащабно антимонополно разследване на Amazon

1
343

Американският регулатор FTC съобщава, че подготвя мащабно антимонополно разследване срещу Amazon.

Федералната комисия по търговията започна разпити на малки фирми, които продават стоките си в Amazon, като основните въпроси, които е задавала, са имали за цел да установят каква част от бизнеса им зависи от Amazon, съобщават от Bloomberg, като се позовават на изказвания на трима разпитвани търговци.

The Wall Street Journal по-рано тази година съобщи, че FTC и Министерството на правосъдието са се договорили да проведат мащабни антимонополни разследвания на редица световни технологични гиганти, като през тази седмица разбрахме, че Министерството на правосъдието ще разследва Google за доминиране на пазара, също и Apple. Според споразумението, FTC пък се заема с Facebook и Amazon.

FTC отказа искането за коментар в сряда, а Amazon не отговаря на искане за коментар.

Годината на разследванията

В момента почти всички световни технологични гиганти са изправени пред множество разследвания, много от които тепърва биват обявявани от Конгреса, американските адвокати или Министерството на правосъдието. Всички тези разследвания разглеждат потенциални монополни практики, като например използване на огромните платформи и доминиращи позиции на пазара, с цел задушаване на конкурентите и ранното им осуетяване.

Разследванията в САЩ, ще вземат предвид други разследвания и наложени глоби на компаниите в Европа, като например рекордната санкция в размер на 5 милиарда долара, която Европейският съюз миналата година наложи на Google за монополни практики сред пазара на мобилните операционни системи, след като компанията се е възползвала от доминантната позиция на своята OC Android. През месец юли тази година, Европейската комисия обяви антимонополно разследване срещу Amazon.

Преди два дни 50 главни юристи на американските щати обявиха антимонополно разследване на Google. Само няколко дни по-рано департамента на правосъдието в САЩ, също обяви антимонополно разследване срещу Google. А в петък Facebook също стана обект на антитръстово разследване на шепа държавни адвокати.

Разпитването на търговци, които продават в Amazon, изглежда е една от първите фази на разследванията на FTC, според Bloomberg.

Как точно Amazon „задушава“ конкуренцията?

Крис Маккейб, основател за консултантската платформа ecommerceChris за търговци в Amazon и бивш служител на компанията, каза, че е разговарял с един търговец, който вече е бил разпитан от FTC и е чул, че още няколко други търговци на дребно като него искат да бъдат включени в интервютата на FTC. Според него, редица малки търговци се чувстват пренебрегнати, и предишните им оплаквания срещу Amazon не са дали очакваните резултати, като сега виждат спасение в лицето на FTC, или поне още един шанс нещо да се промени.

Amazon от години е обект на критики за това, че често задушава и не осигурява среда и пространство, където малките предприятия да могат да търгуват. Търговците на дребно често са заявявали, че освен платформата на Amazon, те нямат особено голям избор – могат да преминат към алтернативи като eBay или Walmart, като са принудени да търпят всички капризи и изисквания на Amazon.

Освен това, малките търговци се оплакват, че Amazon има тенденцията да копира техните продукти, които се продават добре, като прави собствена версия на тях, с различно брандиране и етикети, като по този начин унищожава конкуренцията и срива продажбите им. Ръководителите на Amazon заявиха, че този тип дейност на Amazon е рядко срещана и е една наистина малка част от приходите на компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари