Компанията за търговия с биткойн Coinbase излиза на борсата

0
732

Цената на биткойна надмина 63 000 щатски долара във вторник, което доведе криптовалутата до рекордно високо ниво. Част от причината за скока е очакването за предстоящото директно излизане на борсата на компанията Coinbase, една от най-големите и популярни борси за криптовалути в света.

Coinbase трябва да излезе публично в сряда на Nasdaq, като акциите на компанията се очаква да се търгуват от 250 щатски долара. При избора на директен листинг, който прави акциите незабавно достъпни за всички инвеститори, компанията ще се откаже от конвенционалната практика на първоначално публично предлагане, което обикновено осигурява ранен достъп до големите институционални инвеститори. Очаква се излизането на Coinbase на борсата не само да бъде едно от най-големите събития на стоковите пазари на годината, но когато стане факт, името на компанията ще се превърне в поредното доказателство за това как се утвърждава биткойна и цялата индустрия на криптовалутите.

Ето всичко, което трябва да знаете за това, че Coinbase става публична компания.

Какво е Coinbase?

Основана през 2012 г. от Брайън Армстронг, бивш инженер на Airbnb и Фред Ерсман, бивш търговец в Goldman Sachs, Coinbase е популярна борса за криптовалути, известна със своя интуитивен интерфейс, удобен за начинаещи. Тя предоставя набор от инструменти, които помагат да инвеститорите да научат повече за различни видове криптовалута и ги възнаграждава с криптовалута за преглед на образователни уроци.

Повече от 53 милиона потребители имат акаунти в Coinbase и ги използват за търговия с над 50 криптовалути, включително Bitcoin, Ethereum и Litecoin. Coinbase предлага и кредитна карта на клиенти, които искат да правят покупки с криптовалута, както и цифров портфейл за съхранение на крипто активи, включително NFT.

Кога мога да закупя акции на Coinbase?

Coinbase ще излезе публично на борсата Nasdaq в сряда на референтна цена от 250 щатски долара на акция под символа COIN, като оценката на компанията е приблизително 65 милиарда щатски долара, според Wall Street Journal. Референтната цена се основава на предишни показатели за ефективността на компанията и не отразява действителната ѝ потенциална начална цена. Точният момент на начало на предлагането все още не е определен.

Защо Coinbase използва директен листинг?

В съответствие с подривната основа на криптовалутите, решението на Coinbase да избегне IPO не е изненадващо. Ако реши да използва IPO, то това означава, че компанията се задължава да си партнира с финансови институции, за да популяризира своите акции с надеждата да ги продава с цел набиране на капитал, каквато е една от основните цели на публичното предлагане на борсата за една компания. За разлика от тази ситуация обаче, при директният листинг се осигурява място за съществуващи заинтересовани в страни в компанията – които вече притежават акции – да имат възможност да ги продават на обществеността. Така акционерите на Coinbase ще имат възможността да продадат почти 115 милиона акции.

Директното котиране на ценните книжа на свободния пазар без банки, които да поемат офертата, обикновено се счита за по-евтиния вариант спрямо използването на IPO, но и същевременно по-рисков за дадена компания. Припомняме, че шведският стрийминг гигант Spotify избра директния листинг, когато стана публична през 2018 г., а същото направи и Slack през 2019 г.

Предварителните оценки и прогнози, които някои анализатори вече публикуваха в публичното пространство, вече обещават значителни очаквани темпове на растеж на акциите на компанията, както и стабилни перспективи за разрастване на пазарната ѝ капитализация. От една страна, това се дължи на фактът, че криптовалутите тепърва предстои да навлизат все по-разширено в нашето ежедневие и технологичен свят, а до голяма степен амбициозният ход на Coinbase се дължи и на резките ръстове на цената на биткойна. Припомняме, че неотдавна милиардерът и собственик на Tesla и SpaceX Илън Мъск публикува в профила си в Twitter няколко прокламиращи публикации за биткойн и криптовалутите като цяло, а също така и Tesla публично обяви солидна инвестицията в биткойн, която започна да носи печалби на компанията само няколко седмици, след като беше реализирана. Всичко това може да бъде обобщено като една от много микрореволюции на биткойна и криптовалутите, която се случва от началото на годината, след като стоковия пазар беше раздвижен от случаи като GameStop и AMC, а финансовия пазар като цяло е в рецесия, под въздействието на COVID-19. Макар и да звучи парадоксално, според някои експерти, в условията на криза, каквито се наблюдават в настоящия етап, алтернативните форми на фиатните валути, каквато представлява и биткойна, могат да извлекат немалко ползи, а до известна степен и стойността им да остане сравнително независима от кризи като коронавирусната пандемия.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари