Компанията, която искаше патент върху подкаста, най-сетне си намери майстора

0
19

The Electronic Frontier Foundation (EFF) обяви, че най-сетне се слага край на заплахата от съдебни дела срещу създателите на подкастове.

Съдът реши, че искането за патентоване на процеса е невалидно и така ако записвате и разпространявате подкастове в интернет, няма от какво да се притеснявате.

Историята на този интересен казус започва през 1996 г., когато компанията Personal Audio получава патент за „разпространение на медийно съдържание в поредни епизоди“. Компанията се проваля в желанието си да създаде аудио плейър и фалира, но години по-късно отново се появява на бял свят, съдейки дори Apple заради възможността за създаване на музикални плейлисти в iPod и iPhone.

През годините, патентният трол продължи да води дела срещу гиганти като CBS и NBC, както и срещу създателите на известни подкастове като HowStuffWorks. Аргументът винаги е един и същ – нарушаване на „патента“ върху идеята за подкаста като форма на съдържание.

Едва през 2015 г. патентното ведомство на САЩ обяви исканията на Personal Audio за невалидни, а сега решението на съда утвърждава тази позиция.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за