Компанията Blue Origin достави първия ракетен двигател BE-4 заменящ руския РД-180

5
1306

В края на миналата седмица компанията на Джеф Безос Blue Origin достави първия експериментален ракетен двигател BE-4, създаден по поръчка на United Launch Alliance (ULA), който е един от изпълнителите на НАСА. ULA възнамерява да използва два двигателя BE-4 в първата степен на своята бъдеща ракета Vulcan. Тези двигатели заменят руските РД-180.

За доставката на експерименталния ракетен двигател ULA съобщи в официалния си Twitter акаунт на 1 юли тази година.

Според сключения договор, Blue Origin трябва да достави втория BE-4 през месец юли. Сглобяването на подобен механизъм е изключително сложна инженерна задача и затова тези ракетни двигатели се доставят поединично.

Двигателят BE-4 работи с кислород и метан и има мощност от 75 000 конски сили, съобщава Space News. Той е изцяло разработен от Blue Origin, а ULA частично е финансирала проекта.

ULA още от месец септември 2018 година съобщи, че ще използва BE-4 като основен двигател на ракетата Vulcan. Първоначалните планове бяха първото изстрелване да бъде осъществено през 2020 година, но работата върху ракетния двигател се забави и датата на началото на мисията Vulcan Centaur бе отложена за 2021 година.

Ако иска да се пребори за договори с космическите сили на САЩ (U.S. Space Force), ULA задължително трябва да осъществи успешно изстрелване през 2021 година. Според изтеклата в медиите информация, ULA не вижда други перспективи за развитие освен сключването на тези максимум два договора с космическите сили на САЩ, в рамките на което в орбита трябва да бъдат изведени десетки сателити за осигуряване националната безопасност на САЩ. Ето защо, новите ракетни двигатели не трябва да имат и най-малката грешка. Това създава напрежение в мениджмънта на компанията.

Изпълнителният директор на ULA  Тори Бруно през месец февруари каза, че ракетата Vulcan е на практика готова с изключение на основния двигател. Той нарече ракетния двигател „Най-трудната част“ и каза, че Blue Origin за изтеклата една година е положила огромни усилия, за да преодолеят възникналите технологични затруднения и усложнения.

Да напомним, че ракетният двигател  РД-180 е разработен от научно производственото обединение Енергомаш (предприятие на Роскосмос) в средата на 90-те години на базата на съветския двигател РД-170, който бе най-мощният ракетен двигател в света и се използваше в свръхтежката ракета носител Енергия.

Двигателите РД-180 се доставят на САЩ за ракетите от фамилията Atlas. Договорът за доставките на тези двигатели е сключен през 1997 година. Оттогава на САЩ са доставени 119 двигателя РД-180, с които са извършени 89 полета с ракетите Atlas.

През месец февруари 2019 година Илън Мъск каза, че новият ракетен двигател Raptor, който се планира да бъде използван и в проекта BFR (Big Falcon Rocket), счупи рекорда на РД-180 по постигнатото налягане в горивната камера, като достигна около 265,4 атмосфери.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари