fbpx
-0.5 C
София

Компанията DnaNudge съставя перфектната диета на базата на ДНК анализ

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Предложената програма анализира генома на потребителя и определя какви продукти трябва да консумира и от какво е по-добре да се откаже. Компанията заяви, че това приложение стимулира здравословното хранене и защитава хората от хронични заболявания. Скептиците считат тази идея за антинаучна.

Съвременните научни методи дават възможност да се разкрие склонността на организма към различните заболявания на база данните от извършения генетичен анализ. Компанията DnaNudge предлага да се отиде по далече и на база на генетичния анализ да се създаде перфектната диета.

За използването на тази услуга е необходимо компанията да получи ДНК проба на съответния потребител. Това може да стане с помощта на домашния комплект, който компанията изпраща по пощата или в офиса на компанията в Лондон. Данните от генома се използват, за да се разбере какво е предразположението на клиента към диабета, сърдечно съдовите заболявания и свързаните с тях проблеми.

Получената генетична информация се качва в мобилно приложение за смартфона или в специална смарт гривна. Приложението разполага с данните за стотици милиони хранителни продукти, които могат да бъда купени от магазините, и показва кои от тях са полезни и кои са вредни за съответния потребител. Достатъчно е приложението да сканира бар кода на продукта. Програмата го сверява със своята база данни и сигнализира със съответен цвят.

Зеленият сигнал означава, че този продукт може да се използва за ежедневно хранене. Оранжевият цвят показва, че с това не бива да се злоупотребява, а червеният – че клиентът е по-добре да се въздържи от закупуването на този продукт.

Реакцията на приложението е различна при различните хора. Така например, ако някой е предразположен към сърдечно съдови заболявания, храната с високо съдържание на готварска сол ще бъде в червената зона. Но за другите хора същият хранителен продукт ще бъде в зелената зона. Смарт гривната работи и като фитнес тракер и се съобразява с физическата активност на хората. Именно по този начин – чрез генетичните данни и чрез обратната връзка за физическата активност се съставя на практика в реално време перфектната за всеки конкретен човек диета.

DnaNudge подчертава, че тяхното приложение не е предназначено за бързо отслабване. Освен това, дадените от програмата препоръки трябва да се считат просто за съвети, а не за категорични забрани. Но при правилното използване на тази диетична програма и при водене на здравословен живот, значително се намалява рискът от възникване на хронични заболявания.

Продажбите на новата услуга вече стартираха във Великобритания и още този месец ще започнат и в САЩ. Цената на ДНК анализа плюс смарт гривната е $160.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини