Компанията First Light Fusion обеща работещ термоядрен реактор

6
614

Компанията First Light Fusion заедно със специалистите от Управлението на атомната енергия на Великобритания (UKAEA) работят върху свой проект за контролиран термоядрен синтез. Технологията, която трябва да промени цялата енергетика ще бъде представена в средата на 2019 година.

Технологията за управляем ядрен синтез е мечтата на физиците, енергетиците и икономистите за създаването на безопасен и безкраен източник на енергия. Но за нейната работа са необходими екстремални условия: температурата на плазмата в реактора трябва да е над 100 милиона градуса по Целзий. Едновременно с това криогенната инсталация, намираща се на няколко метра от нея трябва да е охладена до минус 269 градуса по Целзий.

First Light Fusion обяви две контролни дати. В средата на 2019 година компанията ще представи работещ реактор с ядрен синтез. А през 2024 година новият термоядрен реактор ще започне да генерира повече енергия, отколкото получава. Учените наричат новата система „Острова на синтеза„.

Изданието The Engineer допълва, че ръководството на компанията счита, че съвместната работа с UKAEA е ключов момент в създаването на контролирана термоядрена реакция.

Резултат от тяхната съвместна работа е инсталацията Machine 3, ключов елемент на бъдещия реактор. Именно това е устройството за създаването на високотемпературна плазма с цена $4,5 милиона.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари