Украинската софтуерна компания M.E.Doc, която досега отричаше участието на своите сървъри и услуги в мащабната кибератака на украинските персонални компютри от вируса Petya.A, обяви, че нейната структура също е била хакната и предложи на украинската киберполиция съвместното създаване на обновяване, което ще реши ситуацията и ще предотврати други подобни атаки.

M.E.Doc публикува в своята Facebook страница следното съобщение:

„За първи път от съществуването на M.E.Doc бе осъществено проникване, с което в пакета обновявания бе внедрен вредоносен код“.

M.E.Doc цитира мнения и изказвания на международни експерти по информационна сигурност, които твърдят, че проникването е осъществено от професионалисти от най-висок клас. Комплексният анализ на това заразяване показа, че е напълно възможно лицата, организирали кибератаката с рансъмуера WannaCry, да имат много общо и тази вирусна атака, понеже начините за разпространение на подобните рансъмуери Diskcoder.C (ExPetr, PetrWrap, Petya , NotPetya) е аналогично.

M.E.Doc предложи обновяване, в което гарантирано няма никаква заплаха за потребителите. Но по време на разследването, сървърите на компанията бяха временно иззети за по-подробен анализ на проникването. Компанията предложи на украинската киберполиция създаването на съвместно обновяване и неговото качване на защитени сървъри, което би могло изцяло да реши ситуацията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари