Компанията T-Head представи версия на Android за процесори с RISC-V архитектура

0
506

Китайската компания T-Head, която е част от конгломерата Alibaba Group представи своята интересна работа по портването на свободната версия на операционната система Android към платка с процесор, базиран на RISC-V архитектура. Китайският екип успешно реализира проекта AOSP (Android Open Source Project) на платката ICE EVB. Тази платка е оборудвана с чип с три RISC-V 64 процесорни ядра XuanTie C910 с тактова честота 1,2 GHz, допълнителното ядро XuanTie C910V за векторни изчисления и интегриран графичен ускорител с хардуерната поддръжка на кодирането и декодирането на HEVC, AVC и JPEG форматите.

За какво е било необходимо портването на Android толкова маломощна платка? Преди всичко заради възможността за използването на операционната система за всякакви цели. AOSP не попада под ограниченията на закона за авторските права. При това самата RISC-V платформа предлага на специалистите отворена и много гъвкава система от процесорни инструкции за най-широко използване. Стартирането на Android на RISC-V процесори е една отлична новина за сегмента Интернет-на нещата. Именно в тази област T-Head възнамерява да развива своя проект, включително компютърни системи за интелигентните домове, обработка на информацията от различни сензори, най-различни смарт устройства и т.н.

Използването на Android в подобни маломощни платки значително улеснява създаването на софтуер за разнообразните смарт устройства. Разбира се, проектът може да използва и в смарт телевизорите, таблетите и дори смартфоните.

Да отбележим, че чипът XuanTie C910 съвсем не е нещо ново в света на електрониката. Alibaba представи чиповете от подобен род през 2018 година и още тогава повдигна разговор за преимуществата на свободната архитектура RISC-V и прогнозира използването на XuanTie C910 и другите подобни чипове на компанията в IoT сферата.

Възможно е това да е само една от началните версии на този продукт. През месец ноември миналата година T-Head съвместно с Allwinner представи на пазара един от най-евтините чипове от подобен род. – ядноядреният XuanTie C906 с цена $12,50 и проект с малка платка с този чип. Производството на тази платка трябва да започне следващия месец, като нейната цена на пазара ще бъде около $26 и ще работи под управлението на Debian.

RISC-V вече широко се използва в най-различни проекти от различни компании. Към днешен ден на базата на RISC-V  архитектурата под различни свободни лицензи (BSD, MIT, Apache 2.0) са създадени и се развиват няколко десетки варианта на Linux ядрото, създадени са около стотина SoC, които към днешен ден се произвеждат масово. Поддръжката на RISC-V  е налична още от Glibc 2.27, binutils 2.30, gcc 7 и ядрото Linux 4.15.

Очакванията са работата на специалистите от T-Head за портването на операционната система Android да даде допълнителен импулс в развитието на тези проекти и да разкрие нови пътища за развитие.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари