fbpx
18.8 C
София

Компютрите започват да казват не на политически некоректния речник

Оригиналът е на Sam Baker, David Averre

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Microsoft представи нова доста специфична функция за проверка на правописа, която можем да видим в най-новата версия на Office 365, която подчертава текста и предлага политически коректни алтернативи.

Microsoft Windows е най-разпространената операционна система в света, с дял от почти 70% от пазара за десктоп компютри, таблети и конзоли към декември 2021 година. Нейният офис пакет отдавна има възможност за проверка на граматиката, пунктуацията и за проверка на правописа.

А сега, софтуерният гигант е разработил и представи нова интересна функция, която определя дали стилът, използван в текста, може да бъде потенциално оскърбителен.

Програмата подчертава с лилав цвят думите и фразите, които е счела за проблемни, като същевременно предлага по-подходящи според нея алтернативи. Новият филтър вече е наличен в Microsoft Word от Office 365. Има възможност за изключване на филтъра.

Новата проверка на правописа е добавена само към абонаментната версия на Word за Office 365, така че потребителите със самостоятелен Office 2019 или по-стара версия няма да получат това допълнение.

Чрез подчертаване на потенциално неправилните фрази в текста, новата функция във Word предлага по-приемливи алтернативи. Така например, тя препоръчва бъдат заменени термините „черен списък“ и „бял списък“ с „неприемлив списък“ и „разрешен списък“.  Дава съвет предложението Postman Pat да бъде заменено с postal worker. Друг интересен момент е, че препоръчва в известната фраза на Нийл Армстронг „one giant leap for mankind“ (един гигантски скок за човечеството), произнесена от него преди да стъпи на повърхността на Луната, думата mankind да бъде заменена с humankind или humanity.

Сред другите примери за подобни препоръки на тази нова функция можем да посочим думата maid (домашна прислужница), която Word препоръчва да бъде заменена с  house cleaner; showgirl би трябвало да бъде заменена с dancer или performing artist, mistress (метреса) с lover, master с expert, manpower с workforce и т.н

Новият филтър възразява дори и срещу употребата на Mrs Thatcher (мисис Тачър) и твърди, че бившият премиер на Великобритания трябва да бъде изписвана като Ms Thatcher (мис Тачър).

Ако всички квадратчета са отметнати, програмата ще следи за наличието на следните прояви в текста: културни, социално-икономически, пол, расови предразсъдъци, възрастова дискриминация, сексуална ориентация, етническа принадлежност, джендърни местоимения, специфични за пола фрази.

По повод новия филтър софтуерният гигант каза следното:

„Microsoft разбира, че не всяка препоръка на текстовия редактор може да е подходяща за всички потребители и във всички ситуации. Ето защо ние даваме на потребителите възможност да управляват резултата от своята работа. Коректорът е допълнителен инструмент, който потребителите могат да активират или деактивират по всяко време. Коректорът не прави никакви автоматични корекции. Потребителят може да контролира избраните от него препоръки. Може да ги активира или деактивира поотделно и заедно“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини