fbpx
8.8 C
София

Компютърно устройство за сглобяване на органични молекули

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Учените от университета в Илинойс създадоха устройство, което е в състояние да направи сглобяването на всякакви органични молекули толкова лесно. колкото и печатането на компоненти с помощта на 3D принтер. Процесът е автоматизиран и може силно да ускори създаването на нови лекарства и други технологии, зависещи от синтеза на „малките молекули„.

Малките молекули са клас компактни органични молекули, които се използват като база за създаването на различни лекарства. С тяхна помощ биолозите изучават свойствата на клетките и тъканите. Но синтезът на тези молекули е твърде сложен.

Преди 20 години за производството на подобни вещества бяха необходими дълги години експерименти за получаване на съответната молекула. В наши дни теорията се разви много сериозно и получаването на необходимото вещество на практика зависи само от наличието на необходимото оборудване.

Новата молекулярна машина позволява създаването на органични вещества чрез няколко клика с мишката. Молекулите се сглобяват от по-прости компоненти, които се използват като строителни блокове. Вече е усвоено създаването на 14 различни органични молекули, включително и сложните за синтез пръстеновидни структури.

Много научни коментатори нарекоха откритието „Краят на ерата на синтеза“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини