Базираният на изследванията на Тед Търнър от Калифорнийския университет стартъп KerNEL създава нов чип, който може да помогне на хората, страдащи от неврологични заболявания. В по-дългосрочен план чипът ще бъде в състояние да подобри човешкия разум и памет.

Новият чип е със съвсем малки размери и може да бъде имплантиран в мозъка, където работи като своеобразна протеза. Устройството се нарича neuroprosthetic (неврална протеза) и е предназначено преди всичко за хора, страдащи от болестта на Алцхаймер или от някаква мозъчна травма.

Невро-протезата, както понякога се нарича това устройство, се базира на научните трудове на известния Тед Бъргър, директор на центъра за неврално инженерство в университета на Южна Калифорния. Финансирането на тази програма е осигурено от Брайън Джонсън (Bryan Johnson), който през 2013 година продаде своята платежна система Braintree на компанията PayPal за $800 милиона. Досега тестовете се провеждаха предимно върху гризачи и примати. Сега започват клиничните изследвания на новия чип.

По какъв начин работи новият компютър-в-мозъка на Бъргър?

Чипът се имплантира в хипокампуса – участък на мозъка, който отговаря за пространствената навигация и паметта. „Ние регистрираме и взимаме специфичните кодове на паметта, записваме ги, усилваме ги и ги връщаме обратно в мозъка“ – обяснява Търнър. По този начин спомените от краткотрайната памет се конвертират в дългосрочната памет и се помнят дълго.

Засега в лабораторни условия са създадени импланти за плъхове. Ученият допълва, че плъховете имат много по-малко неврони от хората и сега KerNEL работи върху създаване на чип-в-мозъка с по-малки и по-плътно подредени електроди, които обхващат повече неврони.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари