Компютър за 43 милиона долара ще обслужва най-големия радиотелескоп в света

4
36

Когато бъде завършен Square Kilometer Array ще стане най-големият радиотелескоп в света. Всеки ден уредът ще генерира един милион терабайта с информация, които ще трябва да се обработват и анализират. За да стане това възможно IBM ще изгради специален суперкомпютър на стойност 43 милиона долара, предаде Gizmodo.

Телескопът Square Kilometer Array ще прослушва ефира с помощта на 15 хиляди сателитни антени и 77 базови станции, които ще бъдат използвани от учените, за да разкрият тайните, които стоят зад Големия взрив, създал Вселената и всичко около нас.

Огромният обем от информация ще трябва да се обработва незабавно и е два пъти по-голям от целия трафик, който минава през световната информационна мрежа. Софтуерът, който ще се използва вече е разработен, но IBM тепърва ще трябва да се сблъска с хардуерните предизвикателства.

Суперкомпютърът ще трябва да бъде нещо невиждано до момента и в него вероятно ще бъдат приложени технологии, които все още не са изобретени. Това се дължи на факта, че IBM разполага с около 12 години, за да завърши машината, тъй като едва тогава ще бъде пуснат в експлоатация и самият радиотелескоп.

Square Kilometer Array е познат още с името LOFAR или Low Frequency Array for Radio Astronomy. Мощностите му ще бъдат разположени из цяла Европа и в момента се изграждат.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари