Компютър откри най-дългото просто число в света

7
317

Компютърът на д-р Къртис Купър от Университета в Централна Мисури е открил най-голямото просто число в света, съдържащо повече от 17 милиона цифри.

Ако числото 2^57885161 – 1 се разпечата с шрифт Times New Roman 12, то то ще заеме 14 000 страници формат А4. Текстовият файл с числото в пълния му вид е с размер 22 MB.

По време на търсенето на „рекордьора“, компютърът на Купър е изпълнил 360 000 процеси при върхово натоварване и е извършвал 150 трилиона изчисления в секунда. За да се провери валидността на числото, то е било проверено на множество компютри с различни процесори. Проверката на компютър с процесор Nvidia е отнела 3,6 дни, а на компютър с чип Intel Core i7 – 4,5 дни, съобщава Computerworld.

В рамките на програмата Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) в света действа цяла мрежа от компютри, на които е инсталиран специален софтуер, позволяващ непрекъснатото търсене на големи прости числа. Компютрите търсят числа, образувани по формулата 2^p – 1, където p е само по себе си също просто число. За 16 години непрекъснато търсене компютрите са открили само 48 големи прости числа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари