Компютър ще се опита да довърши 10-та симфония на Бетовен

2
521

В най-амбициозния проект от този тип, на компютър е дадена задачата да довърши 10-та симфония на Бетовен. Музиколози и компютърни програмисти от Германия се опитват да докажат, че изкуственият интелект може да замени креативната гениалност или поне да го пресъздаде на задоволително ниво.

Те планират да тестват резултатите в публично изпълнение със симфоничен оркестър в град Бон, родното място на Бетовен. Проектът е част от подготовката за 250-та годишнина от раждането на композитора.

Известно е, че Бетовен е работил върху 10-та си симфония в последните години от своя живот

Има записки от негови писма и свидетелства от негови съвременници, които го доказват. В крайна сметка от нея остават само няколко фрагмента.

„Качествата на гения не могат да се пресъздадат напълно, особено ако става въпрос за късния период на Бетовен. Мисля, че целта на проекта трябва да е интеграция на съществуващите музикални фрагменти на Бетовен в подходящ поток от музика. Това е достатъчно трудно, и ако успеем, ще е невероятно постижение.“, казва Christine Siegert, шеф на „Архивът Бетовен“ в Бон и участник в проекта.

Алгоритъмът за машинно обучение е захранен не само с въпросните фрагменти на Бетовен от 10-та симфония, но и с други негови творения, както и такива на композитори, които са го вдъхновявали.

Проектът е финансиран от Deutsche Telekom и е оглавяван от Matthias Röder, директор на института Karajan в Залцбург.

„Никоя машина не е успяла да го постигне за толкова дълго време. Това е уникално.“, казва Röder пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Бари Купър, британски композитор и музиколог, който е опитал да свърши тази задача през 1988-а, казва, че не е впечатлен от това, което компютърът е измислил към момента. Той обаче вижда възможност това да се промени с допълнителна работа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари