fbpx
15.8 C
София

Комунистическата партия в Китай тайно подкрепя генно редактираните бебета според нови сведения

Най-четени

В края на 2018 г. светът на науката беше разтърсен от новината, че китайски учен на име Хе Цзянкуей тайно е създал първите в света генетично редактирани човешки бебета.

В нова книга, наречена „Проектът на мутантите: Глобалната надпревара за генетично модифициране на хората отвътре“, прегледана от The Wall Street Journal, културният антрополог Ибен Кърксей изследва въздействието и обществения отзвук на тези шокиращи постижения.

Едно тревожно въведение: Цзянкуей не е работил по проекта сам. Той е имал многобройни поддръжници и сътрудници, както и е получил подкрепа от няколко ключови служители на комунистическата партия в Китай още в ранния стадий на работата си, разкрива Кърксей, а експериментите му са били „отворена тайна“ в академичните общности в Китай.

До известна степен това не е изненадващо, въпреки че след като случаят придоби гласност по целия свят, властите в Китай обявиха Цзянкуей за издирване, непосредствено след като той изчезна от работата и местоживеенето си, а през декември миналата година беше осъден на три години затвор и парична глоба от 430 000 щатски долара. Първоначално дори се говореше, че при залавянето му, може да го очаква смъртна или доживотна присъда. През февруари 2019 г. STAT съобщи, че Китай вероятно е финансирала някои от изследванията на учения. И също така стана ясно, че група от международни учени е била наясно с неговата работа още от самото начало.

Подкрепата му от режима в Китай и научната общност обаче не продължи дълго. След изчезването на Цзянкуей, китайското правителство бързо се дистанцира от работата му, обрисува неговия образ като на един „зъл учен“, който е достоен да понесе и етикета „измамник“.

Научната общност също бързо осъди работата му, която е успяла да предостави на бебетата пожизнен родилен имунитет срещу ХИВ. Колегите му от китайските академични общности многократно казаха, че според тях дори са били подправени етичните прегледи на експериментите, а родителите на децата дори не са подозирали за генетичната редакция.

Като цяло консенсусът, както в Китай, така и по света е, че е твърде рано да се каже какви са дългосрочните последици от редактирането на генетичния код на живи човешки ембриони.

Всъщност други проучвания вече са установили, че редактирането на гени наистина може да предизвика нежелани промени в човешките ембриони. Проучване от октомври тази година, например, установи, че малка редакция на гена на човешки ембриони с цел отстраняване на наследствена обусловеност от слепота води до елиминиране на големи части от цяла хромозома, което може да има наистина непредсказуеми ефекти върху живота на децата в дългосрочен план.

В книгата си Кърксей твърди, че може да е твърде рано да се спрат изцяло изследванията на генетично редактиране, но това, което все още предстои да бъде обсъдено, е колко дълго време на наблюдение ще бъде необходимо, докато ефектите от подобни начинания бъдат установени от населението.

И така, защо изобщо разглеждаме генетичното редактиране от неговата негативна страна? В крайна сметка, звучи изключително утопично да имаме възможност по генетичен път да отстраним риск от развитие на наследствени заболявания и увреждания, което може да повиши значително качеството и продължителността на живота на ембрионите. Освен това, генетичното имунизиране на децата срещу определени заболявания, с които могат да се заразят, или да развият във времето, може да е най-съвършеният метод за превенция на заболявания, който човечеството някога е успявало да измисли?

В книгата си, Кърксей също обсъжда основния обществен натиск, който може да доведе до желанието за отстраняване на болести по генетичен път, но също така и до развиване на тенденция за „дизайнерски бебета“, които са били редактирани генетично, за да развият по-висока интелигентност, да имат по-силни тела или да бъдат по-здрави.

Истината е, че обществото се страхува изключително много от генетичното редактиране на ембриони. Защото може да настъпи ден, в който повечето деца в детските градини и училищата изобщо няма да приличат на родителите си, тъй като те ще са избрали предварително цвета на техните кожа, коса и очи, заложби, физически потенциал и общо взето почти всичко. Освен това, „дизайнерските бебета“, от които всички се опасяват, изначално, били те и само като концепция, а не като реално съществуващи, нарушават два от най-изконните закона, пред които хората се прекланят. Става дума за законът на природата, който повелява, че децата приличат съвършено много на своите родители и предци, а в бъдеще това може и да стане невалидно. Вторият закон е интелигибелният, нормиран закон на етиката и морала, както и закона на правото, според който задължително трябва да бъдат откривани присъщи на родителите белези у потомството.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини