fbpx
16.8 C
София

Конгреса иска Google да спре да събира информация за жените, които планират или са направили аборт

Най-четени

Повече от 40 членове на демократичната партия в Конгреса на САЩ молят Google да спре да събира ненужно данните за местоположението и търсенията на хората, които могат да се използват за идентифициране на жени, които планират или вече са направили аборт.

В писмо, изпратено във вторник до Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на компанията Alphabet, която притежава и управлява Google, законодателите изразяват своята загриженост, че ако абортите станат нелегални в САЩ, „текущата практика на компанията да събира и съхранява обширни масиви с информация за местоположението на жените, които са търсили информация или клиники за аборти, може да я превърне в инструмент за репресии от страна на крайнодесни екстремисти.“

Ако Върховният съд на САЩ отмени решението от 1973 г., с което се легализира абортът, както предполага нов проектозакон, то това би довело до криминализиране на абортите, като съответно полицията и други държавни власти могат да започнат да използват събраните данни от различни компании за дигитални услуги като Google, за да преследват жените, които са направили аборт, опасяват се експертите по поверителност.

Google съхранява голям набор от исторически данни за местоположението на стотици милиони потребители на смартфони, които редовно се споделят с различни правителствени служби, ако бъдат поискани на база на някакво законово основание.

Представителите на Alphabet не отговориха веднага на технологичните медии, които поискаха допълнителен коментар. Технологичните компании до голяма степен се опитаха да останат извън настоящите разгорещени дебати за абортите. Съобщава се, че Meta, която притежава Facebook, е напомнила на служителите, че им е забранено на обсъждат темата за абортите в комуникационните канали, които са свързани с работата им.

В писмото си до Google, представителите на демократичната партия, водени от сенатор Рон Уайдън от Орегон, молят Google да спре да събира и съхранява данните за всяко придвижване на потребителите.

Служителите на правоприлагащите органи редовно получават съдебни заповеди, принуждаващи Google да предаде информация за местоположението на своите клиенти, се отбелязва в писмото. Това включва заповеди за „геолокация“, които са искания към Google да предостави данни за всеки, който е бил близо до определено място в определен момент.

Според данните компанията е получила 11 554 заповеди за геолокация през 2020 г. Не се посочва по колко от тях исканията на властите са били удовлетворени.

Настоящото искане на демократите за пореден път подчертава важната роля, която технологичните гиганти имат за проследяването на живота на хората, като в много от случаите те предоставят безценна информация на правоприлагащите служби, около събирането на която обаче се повдигат множество социални и морални дилеми.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини