fbpx
11.4 C
София

Конгресът на САЩ изглежда по-решен от всякога да забрани TikTok в страната

Най-четени

Главният изпълнителен директор на TikTok, Шоу Зи Чу пристигна в Капитолия много добре подготвен.

Заемайки мястото си пред десетки членове на Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите вчера, той отвори пакет със записки, старателно индексирани с лепящи се листчета. В пакета изглежда имаше лист, на който бяха написани имената и лицата на законодателите, които се готвеха да му задават въпроси, като много от тях вече бяха взели решение дали приложението е безопасно за американците.

„Платформата ви трябва да бъде забранена. Очаквам, че днес ще кажете всичко, за да избегнете това“.

заяви председателят Кати Макморис-Роджърс във встъпителното си изказване в четвъртък

В продължение на повече от три години TikTok работи под надвисналата заплаха от забрана в цялата страна, но това, което навремето беше кампания, ръководена от правителството, в която се правеше забележка на популярното приложение за споделяне на видеоклипове като заплаха за националната сигурност, сега се превърна в двупартийно усилие за пълната му забрана в рамките на цялата страна.

Само през последните няколко месеца републиканците и демократите се обединиха около законодателство, което на практика да забрани на TikTok да работи в САЩ. Служители на разузнаването нарекоха приложението „инструмент“ за шпионаж на китайското правителство, а администрацията на Байдън според съобщенията е притиснала компанията в ъгъла. Ако TikTok не се съгласи да намери американски заместник на базирания си в Пекин собственик ByteDance, приложението вероятно ще бъде забранено в САЩ.

На този етап има малко доказателства в подкрепа на обвиненията, които преследват компанията. В обещанието си пред законодателите в четвъртък Чу заяви:

„TikTok никога не е споделяла, нито е получавала искане за споделяне на данни на американски потребители с китайското правителство. TikTok няма да изпълни и такова искане, ако някога бъде отправено.“

Според Чу загрижеността, изразена във връзка с предполагаемите отношения на TikTok с китайското правителство се основава повече на спекулации, отколкото на факти.

„Мисля, че много от рисковете, които се изтъкват, са хипотетични и теоретични. Не съм видял никакви доказателства. С нетърпение очаквам дискусии, на които ще можем да говорим за доказателства и тогава ще можем да отговорим на повдигнатите опасения.“

казва той

Малцина членове на Конгреса обаче изглеждаха съпричастни към този аргумент, и именно потенциалът за бъдещи злоупотреби от страна на чуждестранни участници изглежда плашеше законодателите най-много. Конгресът и преди е бил хващан в крачка, като е внасял законопроекти за защита на данните след скандали в социалните медии, създадени в САЩ, като например репортажите на „Wallstreet Journal“ за досиетата на „Facebook“.

„При цялото ми уважение, американските социални мрежи нямат добра репутация по отношение на поверителността на данните и сигурността на потребителите.“

„Тези инструменти са много, много мощни. Не казвам, че те го правят точно сега.“

заяви в сряда пред The Verge сенаторът Марк Уорнър, председател на сенатската комисия по разузнаването, описвайки как социалните медии могат да бъдат използвани за осъществяване на операции за чуждестранно влияние.

По-рано този месец Уорнър представи Закона RESTRICT – двупартийно подкрепен законопроект, който ще упълномощи министъра на търговията с правомощията да разследва и забранява използването на технологии, произхождащи от враждебни държави. Най-малко 18 сенатори от двете партии и администрацията на Байдън се обявиха в подкрепа на законопроекта.

Въпреки това нараства коалицията от демократи в Камарата на представителите, които се противопоставят на законодателството, което може да забрани TikTok. Републиканецът Джамал Боуман проведе пресконференция с участието на около 30 влиятелни личности от TikTok, които се противопоставиха на евентуалната федерална забрана. Това беше един от първите случаи, в които законодател се изказва толкова публично в полза на TikTok. Заобиколен от плакати на активисти, призоваващи Конгреса да не забранява работата на приложението, Боуман приписа голяма част от критиките към приложението на ксенофобията.

„Обикновено, ако има въпрос от значение за националната сигурност, те провеждат двупартиен брифинг в Конгреса по този конкретен въпрос. Не е имало двупартиен брифинг в Конгреса относно риска за националната сигурност, свързан с TikTok.“

каза Боуман в сряда

Дори без убедителни доказателства за потенциала на TikTok да навреди на националната сигурност, репутацията му не е безупречна. В редица доклади се описват случаи, в които служители на ByteDance са получили неправомерен достъп до данни на американски потребители, включително до IP адреси на американски журналисти. TikTok призна за последния скандал, като заяви, че служителите са „злоупотребили с правомощията си“.

Но Чу не изгуби представа, че американските компании са допускали подобни грешки и в миналото.

„При цялото ми уважение, американските социални компании нямат добра репутация по отношение на поверителността на данните и сигурността на потребителите. Само погледнете Facebook и Cambridge Analytica, например.“

каза Чу

В случая с Cambridge Analytica, Facebook се споразумя с Федералната търговска комисия за 5 млрд. долара. Скандалът даде началото на законодателен дебат за федерална мрежа за защита на личните данни. Години по-късно Конгресът все още не е одобрил никаква значима защита на данните, която да регулира американските или чуждестранните компании за социални медии.

Към днешна дата обаче забраната на TikTok в САЩ е по-близо от всякога.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини