fbpx
4.9 C
София

Конгресът на САЩ не одобрява придобиването на Giphy от Facebook

Най-четени

Двустранна група сенатори обявиха за тревожна срещу антимонополното законодателство на САЩ сделката по придобиване на популярния уеб сайт за GIF файлове Giphy от лидерът в социалните мрежи Facebook.

В петък, Facebook обяви, че ще придобие Giphy на цена от 400 милиона щатски долара. Giphy е един от най-големите сайтове за GIF-ове в интернет и почти всички социални мрежи и приложения за комуникация като Twitter, Tinder, Slack, iMessage и други вече имат интеграция с него в своите приложения.

В публикация в блога от петък, която вече отразихме, Facebook казва, че половината от трафика на Giphy идва от приложенията на Facebook и че уебсайтът на Giphy ще бъде превърнат в продукт на Instagram, която също е собственост на Facebook. В същата публикация Facebook предположи, че основната функция на Giphy като приложение за споделяне на GIF-ове в социалните мрежи няма да се промени и разработчиците ще продължат да имат „абсолютно същите права и достъп“ до нейните услуги.

Изглежда обаче това уверяване не е достатъчно успокоително за нарастващата тревога в Конгреса на САЩ, където държавните представители се съмняват, че Facebook може да прояви анти конкурентно поведение след придобиването на Giphy. В изявление в петък републиканският сенатор Джош Хоули (R-MO) и демократите сенатори Елизабет Уорън (D-MA) и Ейми Клобучар (D-MN) изказаха своите сериозни опасения към сделката.

„Facebook продължава да търси още начини да се сдобие с нашите данни“, казва Хоули в изявление пред популярния технологичен портал The Verge. „Точно както Google закупи DoubleClick поради широкото си присъствие в интернет и интереса да събира лични данни, Facebook иска Giphy, за да може да извлече още повече информация за нас и навиците ни на използване на мрежата. Facebook не трябва да придобива компании, докато срещу тях тече разследване за антимонополно поведение след миналите им покупки.“

През последните няколко седмици демократи като Уорън, Клобучар и Александрия Окасио – Кортес и репортера Дейвид Цицилин призоваха за по-засилен контрол над големите корпоративни сделки и сливания на фона на новата коронавирусна пандемия. Уорън и Оказио – Кортес обявиха планове за въвеждане на „Пандемичен антимонополен закон“, който ще наложи мораториум върху големите корпоративни сделки, докато Федералната комисия по търговията „не определи, че малките предприятия, работниците и потребителите вече не са подложени на сериозен финансов натиск и икономически затруднения“.

От какво идват опасенията?

Освен опасенията за личните данни, конгресмените се съмняват и в това дали въпреки първоначалните си обещания, в даден момент Facebook няма да ограничи възможностите на други разработчици за достъп до Giphy или по някакъв начин да я направи не толкова аткрактивна за останалите ползватели, освен нейните собствени приложения, било то и чрез ограничения в достъпа до колекциите.

От Facebook не са отговорили на искането за коментар.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Д-р Х
Д-р Х
1 година

Трябва тези гиганти да престанат да „растат“. Това са гигантски туморни образувания. Само вижте диаграмата с компаниите под шапката на Дисни. Представете си „гора“ с няколко огромни дървета по 300 м. Та те засенчват всичко отдолу. Разнообразието изчезва, а с него и живота.

Нови ревюта

Подобни новини