fbpx
19.8 C
София

Конгресът на САЩ отхвърли искането на армията да използва HoloLens

Най-четени

Според репортаж на Bloomberg, публикуван в четвъртък, Конгресът е отхвърлил искането на американската армия за финансиране и закупуване на повече от „бойните“ очила, произведени от Microsoft. Съобщава се, че армията е поискала 400 милиона долара, за да купи 6900 чифта очила HoloLens.

Нов модел очила

Не всичко е загубено, тъй като законодателните органи одобриха сумата от около 40 милиона долара за разработване на нов подобен модел очила без ограниченията на HoloLens, казва говорителят на Bloomberg Army, Дейвид Патерсън.

През март 2021 г. армията на САЩ възложи на Microsoft производствено споразумение с фиксирана цена, за да започне производство на технология с интегрирана система за визуално увеличаване (IVAS). Тази технология измести прототипите на очилата с добавена реалност.

Базирани на очилата HoloLens с добавена реалност на Microsoft, очилата IVAS са предназначени да предоставят на близък план за бойни действия. Очилата ще имат нощно виждане от следващо поколение и възможности за различни уведомления по време на различни ситуации. Освен това, чрез тях ще бъде улеснено споделянето на информация и по-лесно вземане на решения.

По това време договорът беше оценен на стойност до 21,88 милиарда долара за 10 години.

През септември 2022 г. беше съобщено, че Microsoft започва да доставя 5000 IVAS очила след „добри резултати от тестове на място“.

„Дъглас Буш, помощник секретар по снабдяването, сега е разрешил на армията да започне да приема технологията“, казва Джамал Бек, говорител на армията на САЩ по това време.

Проблеми

Проблемите обаче веднага са налице. Първата поръчка за 5000 чифта очила бе отложена. През октомври 2022 г. започват да се появяват доклади, че програмата за смарт очилата се забавя заради появили се проблеми при четири от шест елемента в тест, проведен от армията на САЩ. Един от основните недостатъци на устройството е отблясъка на дисплея. Той може да предупреди вражеските бойци за местоположението на американската армия, излагайки ги на риск, казва един от тестерите в доклада.

Друг проблем, пред който са изправени войниците, е ограниченото зрително поле и периферно зрение при носенето на IVAS, както и ограничено движение на войника поради размера и теглото на устройството.

В отговор на всички тези неуспехи, Microsoft заяви, че се посвещава на това да подобри технологията.

„Компанията се ангажира да работи с армията за по-нататъшно развитие на технологията“, каза говорител на Microsoft в имейл до CNET. „Редовното надграждане и тестване на IVAS ще ни помогне да усъвършенстваме и подобрим технологията, за да гарантираме, че тя предлага несравнима защита и допълнителни способности за американските войници“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини