Конкурентите на Internet Explorer също са уязвими

0
3

Датската компания Secuna съобщава за пропуск в сигурността на Opera позволяващ на евентуалния зложелател да проникне в компютъра и да си осигури достъп до номера на кредитни карти например. За да се осъществи атаката е нужно само потребителят да бъде “примамен” да посети определен интернет сайт. Датчаните са регистрирали пропуска в Opera 7.52 за Windows, но не изключват възможността той да присъства и в други версии на браузъра. Тъй като пач, поправящ тази грешка все още няма, единственият начин потребителите на Opera да се предпазят е да изключат поддръжката на Javascript.

Преди броени дни бе открит и пропуск в Mozilla, позволяващ при посещението на даден сайт да се стартира, без знанието и желанието на потребителя, даден скрипт. Застрашени са само потребителите на Windows. При операционните системи Linux и Mac OS опасност не съществува. Програмистите на Mozilla обаче реагираха светкавично, за разлика от колегите си от Microsoft, и вече може да се изтегли ъпдейт на програмата, който запълва този пропуск.

Да си припомним, че буквално преди седмица от американската организация Computer Emergency Readiness Team (CERT) ни посъветваха да преустановим употребата на Internet Explorer поради многобройните пропуски в сигурността му, но се вижда, че и алтернативните браузъри не могат да гарантират 100 процентова защита от посегателства. Но и без това потребителите не се юрнаха да сменят браузъра на Microsoft. Според неофициални данни 95 процента от употребяващите интернет по света ползват именно Internet Explorer. Разбира се този факт си има разумно обяснение и то е, че браузърът е интегриран в операционните системи Windows и на потребителя е много по-лесно да ползва каквото там има, отколкото да се занимава да инсталира нови софтуери.

Източник: bgfactor.org

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за