Копринени буби ядоха графен и направиха копринени нишки провеждащи електрически ток

0
2390

Учените от китайския център за нанотехнологии от университета Цинхуа, Пекин измислиха нов начин за подобряване на коприната чрез добавяне на въглеродни нанотръби и графен.

Въглеродните нанотръби и графенът имат великолепни механични характеристики и се използват за производството на материали с голяма здравина. И досега бяха правени опити за добавяне на въглеродни нанотръби чрез модификация на готовата копринена нишка или чрез добавяне в храната на бубите. При предишните експерименти се използваха 30 нанометрови нанотръби, но те не доведоха до значим резултат. Китайските учени съвсем логично предположиха, че за храносмилателната система на копринената буба е по-добре да се използват едностенни нанотръби с диаметър 1-2 нанометра. Китайците добавили и графен към храната. Методът е съвсем прост: върху черничевите листа се разпрашват едностенни нанотръби и графен. Копринената нишка се взема по стандартния начин от пашкула.

Опитът се оказа напълно успешен. Своеобразната диета на копринените буби даде подобрена копринена нишка с доста неочаквани свойства.

Учените разгледаха спектрите на получената по този начин коприна и потвърдиха интегрирането на въглеродни нанотръби в нишката. Различните механични характеристики на подобреното копринено влакно са показани в по-долната таблица: максимално разтягане до скъсване, твърдост и други.

Но има и още. Оказа се, че след добавяне на графен и въглеродни нанотръби в порциона на бубите, копринената нишка започва да провежда електрически ток. Електрическата проводимост при най-добрите образци на копринената нишка достига доста високите 120 сименса на сантиметър.

Тази коприна може да се използва в електрониката. Възможно е да се захранват носимите електронни устройства директно чрез нишките на коприната. Не е трудно да се направи и светеща коприна.

Фотографиите с електронен микроскоп показват, че коприната с въглеродни нанотръби (в средата) и с графен (долу), са по-добре структурирани отколкото обикновената коприна (горе).

Научната работа е публикувана на 13-ти септември тази година в списанието Nano Letters.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари