6.1 C
София

Корейските военни и Samsung с общ проект

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


The Wall Street Journal съобщава за началото на съвместна инициатива между Министерството на отбраната на Южна Корея и Samsung Electronics, която цели интегрирането на най-будните и образовани военни в IT-сектора.

Технокомпанията ще подбере 150 войника, които притежават задълбочени познания и образование в сферата на точните науки, от които по-късно ще пресее 100, които ще преминат четири месечно обучение по компютърни езици, програмиране и други области от компютърните науки. Колко от тези 100 обаче ще попаднат в Samsung не е известно.

Изданието припомня, че всички младежи в страната подлежат на задължително военно обучение, което продължава минимум 21 месеца. Journal съобщава, че макар и ниското общо равнище на безработицата в азиатската държава – 2.8% – то безработицата при младежите е 7.8%, като това са данни за ноември месец, а конкуренцията за работа в някой от китайските техноконгломерати като Samsung или Hyundai да речем е ожесточена. Освен това корейската държава, припомня изданието, не е особено загрижена за това, като университетите често са критикувани от компаниите, че не помагат с изграждането на достатъчно подготвени кадри за IT-индустрията.

В конкретния случай, Сеул взима пример от Израел и тяхната програма Talpiot. Програмата, стартирала в края на 70-те години на миналия век, е имала за цел подбор на военнослужещи, които са показали завидни умения в областта на точните науки или показали се като лидери, които е трябвало да бъдат обучени и да създадат нови технологии за армията.

Talpiot обаче се различава значително от корейския проект, като тук периода на обучение е 40 месеца, а войниците, които били част от програмата влизали специалност „Физика и математика“ в Еврейския университет в Йерусалим и след завършването си получавали освен бакалавърска степен и военен чин лейтенант. Цялата продължителност на програмата – заедно с редовната 6-годишна служба – е девет години.

Както се случило обаче с американските военни и Интернет, и Talpiot не останал за дълго само в рамките на армията. Именно тази програма е сочена, като виновник за технологичния бум на Израел, а много от свободните от военна служба, които преминали през програмата станали след това основатели на компании в IT-сектора, академични работници и водещи специалисти по целия свят, като най-силно тяхното присъствие, освен в родината им се усеща и в Силициевата долина. Такива са например Арик Чемяк – основател на Metacafe, Амит Клайн, създател на Trusteer, придобита миналата година от IBM, Мариус Нахт, основател на Check Point Software Technologies (доставящи програми и услуги за информационна защита, като интегрирания пакет Zone Alarm) и други.

За разлика от израелската програма, Корея не възнамерява интегрирането на випускниците на програмата обратно в армията. Военните заявяват, че цел на програмата е намирането на работа на младежите и уточняват, че ако проекта се окаже ползотворен, то държавата ще започне сътрудничество и с други корейски компании.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини