Корейският токамак постави световен рекорд по продължителност на удържане на плазмата

1
4302

Екипът на корейския свръхпроводящ токамак KSTAR успя да нагрее плазмата на своя термоядрен реактор до над 100 милиона градуса и я задържа в това състояние в продължение на 20 секунди. Този успех приближава учените към появата на икономически изгодна термоядрена енергия.

На 24 ноември изследователския център KSTAR на корейския Институт по термоядрена енергия KEF официално обяви, че заедно с колегите си от Сеулския национален университет и университета на Колумбия, САЩ, са успели да изпълнят поредната точка от програмата Plasma Campaign 2020 – удържане температурата на плазмата на над 100 милиона градуса по Целзий в продължение на 20 секунди.

Това достижение над два пъти превъзхожда предишния рекорд на KSTAR от 2019 година – 8 секунди. За първи път корейските учени достигнаха 100 милиона градуса през 2018 година. Досега никой в света не е успял да преодолее 10-секундната бариера за поддържане на нагрятата до подобна температура плазма.

Крайната цел на проекта KSTAR е към 2025 година да бъде постигнато стабилно удържане на плазма при температура над 100 милиона градуса в продължение на 300 секунди. При подобни условия е възможно да бъде генерирана повече енергия, отколкото подадената за работата на термоядрения реактор външна енергия.

Да напомним, че в началото на месец декември тази година в Китай започна работа термоядреният реактор HL-2M Tokamak – най-големият и най-съвременният експериментален токамак в страната. В това устройство се използва гъвкаво магнитно поле, което може да бъде настройвано по такъв начин, че да защитава вътрешните стени на устройството от въздействието на високите температури.

4.2 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари