fbpx
-1.2 C
София

Корейци мислят да клонират мамут

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

На 5-ти септември завърши международната експедиция по търсене на материал за целите на клонирането на мамут „Яна – 2012“. Ръководителят на експедицията и директор на Музея на мамута към Североизточния федерален университет (СВФУ) Семьон Григориев, съобщи пред Агенция РИА Новости, че разкопките са се провели в течение на няколко месеца в Уст-янския район (Якутия) в планината Мус-Хая (2959 м.). „Ние намерихме изключително богат материал за изследване, като например мастни тъкани, козина, кост с костен мозък и др.“.Освен руски изследователи, в експедицията са взели участие учени от Канада, Швеция, Англия и Южна Корея.

Инициатор на експедицията е била южнокорейската страна. Южнокорейците се интересуват от възможността за клониране на мамут и за целта СВФУ и корейската компания Sooam Biotech са сключили петгодишен договор, като за това време – съобщава Григорьев – ще се проведат още няколко експедиции в търсене на качествен материал, който може да се окаже подходящ за целите на проекта.

Григорьев съобщи пред Агенцията, че първата експедиция е минала повече от успешно, тъй като намерените клетки в останките от открития мамут са оцелели и, ако се окажат „живи“, то учените ще се заемат с клонирането на древното животно.

„Всички материали, които открихме, бяха в много добро състояние. След като го открихме, още на терен, ние изследвахме нашата находка с помощта на мобилната ни лаборатория. Оказа се, че ядрата на клетките са оцелели. Засега не знаем, дали е оцеляла и молекулата на ДНК в тях, като за това са нужни много по-подробни изследвания, които ще се проведат в Южна Корея“, заяви Григорьев.

Ученият заяви, че се надява да открият цял труп на мамут, което ще увеличи значително шанса на учените да открият това, което търсят. Този, който са открили вероятно е бил ловна плячка на първобитни хора.

Руският учен вметна, че намирането на останки от мамут в района не е рядко явление, като последният път е било миналата година. Тогава якутските палеонтолози са открили изключително ценна находка – трупове на мамут, бизон и древен кон – откритие заинтересувало целия научен свят.

Григорьев заяви, че ще изпратят част от находката си в САЩ, Франция, Дания, Испания и други държави, където ще бъдат разгледани възможностите за клониране на древния гигант.

Независимо от това дали проектът по клонирането на древните гиганти ще успее или не, откритите находки, които са в много добро състояние ще помогнат много за разкриването на физиологията на мамутите и техния начин на живот благодарение на най-новите технологични открития. Ученият споделя също така, че се надява изследователите от САЩ и Япония да помогнат с нови открития, тъй като руската страна не разполага с достатъчно съвременна техника в това отношение, като например достатъчно надежден скенер, който да изследва останките, тъй като с повърхностен анализ на останките не могат да се определят много от характеристиките на животното.

От своя страна пък епидемиологът от Центъра за хигиена и епидемиология на Якутия Виктор Чернявский заяви, че микроорганизмите открити в трупа на мамутите могат да представляват непозната досега опасност за човек.

„Всяка нова палеонтологическа находка открива нови и нови микроорганизми, които са непознати на учените. Те могат да са както благотворни – да лекуват човек, така и вредни и опасни вируси“, заяви лекарят.

Така например, една от версиите за измирането на мамутите в научните среди е появата на вирус с който грамадните животни не са успели да се справят.

Съдейки по многочислените находки, размерите на мамутите са били горе-долу, колкото на познатите ни днес слонове. Счита се, че най-големите екземпляри са достигали дължина от пет метра и са тежали около 12 тона.

Новината за откритието на експедицията бе посрещнато на нож от РАН – Руската академия на науките. Водещи учени изразиха дълбоко съмнение в резултатите от експедицията и проекта за клониране на екземпляр от древното животно.

Освен, че изрази съмнение по отношение на това, че е възможно откритието на запазени живи клетки от мамут, докторът на биологическите науки Александр Агаджанян, завеждащ лабораторията за древни бозайници към Палеонтологическия институт към РАН (ПИН РАН), той подчерта, че използването на термина „клониране“ за хипотетична процедура към пресъздаване на мамут е неправилно. „Клониране наричат процедурата по получаване на цял организъм от соматична клетка (такава, която не спада към половите или стволови клетки), а тук планират да пресъздадат мамут посредством „присаждане“ на мамутска ДНК в яйцеклетка на слон. Това е нещо съвсем друго“, заяви той.

На колегата му от ПИН РАН, д.б.н. Александр Марков му е направило силно впечатление факта, че информацията е съобщена първо на медиите. Той сподели, че това предизвиква доста съмнения относно истинността на откритието. Марков споделя, че практиката в такива случаи е ученият да издаде публикация във водещо научно издание – нещо, което ще е много по-престижно за самия учен и чак тогава откритието му да се публикува в популярна медия. „Обратният път“, заявява той, „буди много съмнения“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини