Корейски преподавател е открил необичайна полза от ходенето по голяма нужда, предава Reuters. Чо Дже-Вон, професор по градски и екологични инженерни науки към Националния институт по науки и технологии в Улсан, Южна Корея е създал екологична тоалетна, която се свързва със специализирана лаборатория, в която човешките екскременти се превръщат в тор и биогаз. BeeVi, както е кръстена създадената от Чо тоалетна използва вакуумна помпа, която изпраща фекалиите към специален контейнер под земята, намалявайки по този начин прекомерното разходване на вода. Попаднали в контейнера, отпадъците биват разграждани от микроорганизми на отпадъци и метан, който на свой ред се използва за електричество за сградата, захранването на газова печка, за нагряването на топла вода за бойлер и като твърдооксидна горивна клетка.

„Ако помислим нестандартно, то може да установим, че човешките отпадъци са ценни за създаването на енергия и тор. Аз просто вложих тази полза за екологични ползи“, обяснява Чо.

Той допълва, че човек средно изхвърля около 500 грама фекалии дневно, което може да бъде обърнато в 50 литра метанов газ. Той от своя страна може да генерира 0.5kWh електричество или да се използва за изминаването на път с разстояние от 1.2 километра на автомобил. Чо е създал също така и виртуална валута с името Ggool, което на корейски означава „мед“. Всеки който използва нетрадиционната тоалетна печели по 10 такива монети на ден. Те от своя страна може да се използват от студентите в института за закупуването на кафе, инстантни нудъли, плодове и книги.

„Винаги съм смятал фекалиите за нещо мръсно, но в момента те представляват нещо с голяма ценност за мен“, споделя един от участниците в експеримента. „Аз дори говоря за това по време на почивките му за храна и за книгата, която искам да си закупя“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари