Коронавирусът не мутира бързо, учените са близо до вкасина за защита от него

1
2197

Коронавирусът не мутира особено бързо, тъй като циркулира в човешката популация, твърдят учени, които внимателно изучават генетичния код на новия патоген. Тази относителна стабилност предполага, че е малка вероятността вирусът да стане по-опасен за хората (или опасността му да намалее), докато се разпространява, и откритието представлява окуражаваща новина за изследователите, които се борят да създадат дълготрайна ваксина.

Всички вируси се развиват с течение на времето, натрупвайки мутации, тъй като се възпроизвеждат несъвършено в клетките на гостоприемника в огромен брой и след това се разпространяват в популацията, като някои от тези мутации продължават своя път чрез естествен подбор и остават като трайни елементи от генетичния код на патогена. Новият коронавирус обаче има коректорска техника и това намалява „честотата на грешките“, каквито всъщност са мутациите, което от своя страна прави темпото ниско. Според учените, коронавирусът изглежда почти еднакво навсякъде, където се е появил, като до момента не са открити по-слаби или по-устойчиви негови версии.

SARS-CoV-2, заболяването причинявано от COVID-19, е подобно на коронавирусите, които циркулират естествено сред прилепите. За първи път вирусът започна да атакува човешкия вид в края на миналата година, като първите случаи са от пазара за месо в Ухан, провинция в Китай, като според експертите навярно патогенът, който атакува хората е междинен вид.

Към момента авторите на изследването са изучили повече от 1000 различни проби от вируса, заяви Питър Трийлън, молекулярен генетик от лабораторията по приложна физика в университета Джон Хопкинс, който е водещ научен ръководител на изследването, пред Вашингтон Поуст.

Има само между четири и десет генетични разлики между щамовете, които са заразили хората в Съединените щати спрямо първоначалния вирус, разпространил се в Ухан, заключва експертът.

„Това е сравнително малък брой мутации предвид големия брой хора, през които е преминал COVID-19. В този момент степента на мутация на вируса предполага, че ваксината, която учените ще открият за SARS-CoV-2 ще бъде универсална и дългосрочна, а няма да се налага откриването на нова ваксина всяка година, както е при грипа.“

Той опреличи ваксината срещу COVID-19 като ваксините срещу морбили и варицела – една ваксина, която ще даде имунитет срещу заразата за дълго време.

„Очаквам ваксината срещу коронавируса да има подобен профил като тези. Това е страхотна новина, както за научната общност, така и за всички хора по света“, каза Тилън.

Няколко ваксини срещу COVID-19 в момента са в процес на разработка, но експертите смятат, че ще изминат между 12 и 18 месеца, преди официално ваксината да стане достъпна и налична за всеки.

Други двама видни вирусолози – Стенли Перлман от Университета в Айова и Бенджамин Нейман от Тексаския университет A&M в Тексарана, и двамата участващи в международния комитет сформиран по повод коронавируса, заявиха пред Вашингтон Поуст, че вирусът изглежда сравнително стабилен и неговата генетична структура не предполага резки промени, които да окажат значително влияние в близко бъдеще, което ще даде на учените достатъчно „кард бланш“, в който да успеят да разработят наистина ефективна и дългосрочна ваксина.

„Към момента вирусът не е мутирал в значителна степен. Но само едно нещо е лошо, наистина много лошо – напрежението, на което са подложени всички по света в момента. Ако вирусът изтрае още една година, последиците за хората по света могат да бъдат наистина тежки“, каза Нейман.

Нейман каза, че има значителен контраст между коронавируса и обикновения грип, който е силно мутиращ и се променя изключително бързо.

„Грипът, който ни атакува всяка година, има един трик в ръкава си, който коронавирусите нямат – геномът на грипния вирус е разделен на няколко сегмента, всеки от които кодира ген. Когато два грипни вируса са в една и съща клетка, те могат да сменят някои от своите сегменти, потенциално създавайки незабавно нова комбинация. Именно по този начин възникна и прословутия „свински грип и H1N1“, каза Нейман.

Възможно е една малка мутация в гена на вируса да има огромни ефекти при клиничния резултат от COVID-19, казват експертите. Това е известно, също така се случва често и с други вируси. Но няма признак към момента подобно нещо да се случва с новия коронавирус.

Драматичната смъртност в Италия например, най-вероятно се дължи на ситуационни фактори, като демографията – по-възрастното население, болниците са препълнени, недостигът на инхалатори за изкуствено обдишване и произтичащият от това недостиг на животоспасяващите грижи – именно те го правят процента на смъртността от COVID-19 в страната толкова висок, а не някаква разлика в генома на вирусния патоген.

„Засега нямаме никакви доказателства, които да свързват конкретния вирусен щам с някакви мутации, нито имаме разновидни щамове, които да причиняват различна смъртност. В момента тежестта на заболяването и смъртността от него зависят изключително много от други фактори – в това число и демографските, ресурсното осигуряване на болниците, наличието на жизнено важни грижи и други фактори на регионално ниво.“

Въпреки че един екип от учени по-рано тази година предположи, че може да има два различни щама на вируса с различни нива на смъртност и тежест на заболяването, тази хипотеза не е приета от научната общност и изглежда според широката представителна извадка на настоящото изследване, щамът на COVID-19 е само един.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
RB3301
RB3301

Терминът е „естествен отбор“. Неграмотник…