Коронавирусът принуди Китай да започне най-мащабния тест на работа от вкъщи

3
1262

Заради коронавируса хиляди китайски компании бяха принудени да накарат своите служители да работят дистанционно от вкъщи. Bloomberg счита, че това може да е най-мащабният в света експеримент в тази област. Но ако някои предприятия успеят по този начин да запазят производителността си, има много други компании, които заради епидемията могат да останат без бизнеса си.

„Заради епидемията, предизвикана от коронавируса, работата от вкъщи вече не е привилегия, а необходимост“ – допълва Bloomberg.

Поради бързото разпространяване на заразата, жертви на която вече са почти 500 души, хиляди китайски компании се опитват да измислят как да продължат бизнеса си с помощта на работещите от своите домове специалисти. Според Bloomberg, това може да стане началото на най-мащабния в света и в историята експеримент в тази сфера.

„За нас това е една добра възможност за тестване на различните компютърни системи и програми, с помощта на които се осъществява работата от вкъщи в много големи мащаби“ – заяви изпълнителният директор на шанхайската рекламна агенция Reprise Digital Ълвин Фу. „Разбира се, това не е лесно за една много креативна рекламна агенция, която често използва брейнсторм по време на личните срещи“.

Той допълва, че сега 400 служители на агенцията ще работят съвместно от домовете с помощта на конферентни връзки и чрез своите смартфони.

Bloomberg подчерта, че броят на работещите от вкъщи вече превишава една голяма армия. А един от големите банкери на Хонконг директно заяви, че с лаптопа и смартфона си може да работи от почти всяка точка на планетата.

Някои мениджъри се опасяват, че работата от вкъщи ще намали производителността на труда. Но изследване на Станфордския университет показа, че в тези условия производителността на труда нараства с 13%. Основните причини са, че работейки от вкъщи служителите правят по-малко почивки и се наслаждават на по-комфортни условия. Ето че китайският коронавирус 2019-nCoV ще даде възможност за мащабна проверка на тази идея.

Коронавирусът към днешен ден: 24 542 заразени, 493 починали. Под карантина е круизен кораб с 3700 души

Според официалните данни на китайските медицински ведомства, през изминалите 24 часа броят на жертвите на коронавируса от Ухан е нараснал от 427 на 493 души, а на заразените – от 20 632 на 24 542. От болниците са изписани 907 души, в които вече няма следи от 2019-nCoV.

В пристанище близо до Токио под карантина бе задържан круизен кораб. Сред тестваните 31 пасажера, 10 са били заразени с 2019-nCoV. Корабът и всичките негови 3700 души трябва да останат в карантина още 14 дни.

Hyundai спира производството в Южна Корея. Причината е, че няма доставки от Китай на специализираните кабели за бордовата електроника на автомобилите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари