Коронавирусът ще разори повече хора, отколкото ще убие

7
7231

Икономическата опасност от коронавирусната епидемия е значително по-голяма от рисковете за здравето, съобщават експерти. Значително по-вероятно е да сте засегнати около масовата паника от вируса, която може да касае работата или бизнеса ви, отколкото здравето.

Само през тази седмица световните финансови пазари са изгубили трилиони долари и това ще бъде само началото, ако правителствата по света не се намесят. Коментатори твърдят, че президентът Тръмп не взема адекватни мерки и ако продължи да спъва справянето със ситуацията, това може да повлияе на шансовете му за преизбиране. Джо Байдън, кандидат президент на САЩ, който наскоро Тръмп опита да компрометира със споделяне на фалшифициран видеоклип, определи COVID-19 като слабост за Тръмп, обещавайки, че ако нещата бяха в неговите ръце, би осигурил „стабилни и успокояващи“ реакции „в точното време“ за Америка.

В световен мащаб COVID-19 е убил 4 389 души, от които 31 са от САЩ. Но отвъд жертвите, епидемията и страхът около нея ще доведат до загуби на милиони долари не само от щатската, но и от световната икономика. Бурята вече е образувала поредица от катастрофи за фондовата борса, повлияла е петролната война между Русия и Саудитска Арабия и повишава шансовете за нова потенциална мигрантска криза на гражданите от Сирия и Близкия Изток.

Скритата страна на коронавируса

Можем да погледнем на коронавируса като на момента, в който нишките, които държат глобалната икономика свързана, се разделят – и стартиращите и разрастващите се предприятия по света биха могли в крайна сметка да платят доста висока цена.

Също толкова важно, колкото борбата с вируса, ако не и по-важно, е ваксинирането на икономиката срещу настъпващата пандемия от паника. Човешкото страдание може да бъде предизвикано от болести и смърт. Но също така може и да дойде от невъзможност да си плащате сметките или от риск да изгубите дома си.

По-специално малките предприятия се борят, тъй като веригите за доставка колабират, оставяйки ги без продукти и основни материали и консумативи. Затварянето на фабриките в Китай доведе до рекордно ниско ниво в индекса на търговията на страната, който измерва произведената продукция. Китай е най-големият износител в света и е отговорен за една трета от световното производство, така че проблемите на Китай, са проблеми на всички – дори в разгара на търговската война между Белия дом и Пекин.

Коронавирусът и политиката

Всичко това прави още по-притеснителен факта, че правителствата продължават да гледат на коронавируса единствено като здравна криза, а не като икономическа. Време е икономистите да бъдат чути също както лекарите, преди истинските последици на пандемията да се разпространят.

Трудно е да си представим, че Италия не влиза в рецесия (все пак това е деветата по големина икономическа сила в света, която вече е в състояние на колапс). Трудно е също да си представим, че коронавирусната паника няма да засегне Европа и най-големия търговски партньор на стария континент – САЩ. И е невъзможно да не забележим как всичко това ще доведе до глобален спад, освен ако правителствата не се намесят по-бързо и по-отявлено от намесата им преди 12 години, по време на последната финансова криза през 2008 г.

Този път залозите са драстично по-големи, защото изглежда има координирани усилия за икономическо нараняване на много западни страни, а агресивните търговски политики, които Тръмп така възторжено приема, могат да се превърнат в риск за бизнеса по целия свят.

Въпреки че Китай понесе основната икономическа и човешка цена на вируса, мнозина в Пекин ще видят златна възможност в отслабването на американската икономика и отвличането на вниманието от търговските войни на Тръмп, които изглежда ескалират без краен изглед.

Почти перфектно синхронизирана с коронавируса, избухна руско-саудитската петролна война. В краткосрочен план и Москва, и Рияд могат да си позволят 30-процентов спад за една нощ в цената на петрола. Но американският бизнес с шистов газ не може: По-скъпият процес за добиване означава, че голяма част от петролния сектор в САЩ просто няма да съществува, ако цените на петрола останат на исторически ниски нива, което ще доведе до спиране и загуба на работни места и може би дори до рецесии на държавно ниво.

Последиците за САЩ и Света

Президентът Тръмп прокара просрочени съкращения на данъци върху заплатите и помощ за почасовите работници – мерки, които ще помогнат на работодателите и служителите да оцелеят. В Обединено кралство канцлерът Риши Сунак днес разкри „бюджетен фонд за коронавируса“. Но всеки трябва да мисли по-мащабно, ако иска успешно да се справи с това как този неочакван фактор променя статуквото.

Това е много повече от поредния грипен щам или вирус – той засяга цените на петрола и дори глобалната икономика. Тук става въпрос за баланса на силите между Изтока и Запада. През последните 10 години епицентърът на това е Сирия. След десетилетие на конфликти, изглежда, че лицето на конфликта е ескалирало от война до икономически конфликт.

Появилите се супер сили в лицето на Русия и Китай станаха свидетели на това, което мнозина смятат за американско безразличие към Сирия. И сега се опитват да укрепят визията си за наистина многополюсен свят. Вместо да позволят на съюзница на САЩ Саудитска Арабия да ръководи петролните пазари чрез картела ОРЕС, Русия и Китай искат да прекроят глобалните пазари и балансите на икономическите сили в своя полза.

За да преживеят тези промени, САЩ, Великобритания и останалите сили, ще трябва да защитят бъдещето на своите големи и малки предприятия и да търсят възможности да се възползват от новия икономически световен ред, а не да го отричат. Пренебрегването на тези промени ще бъде много по-пагубно, от която и да е грипна епидемия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари