Коронавирусът: 17 386 заразени, 362 починали: експертите считат, че ще има пандемия

21
2118

Тази сутрин ситуацията с китайския коронавирус е следната: От петък сутринта на 31 януари до днес броят на загиналите се увеличи с още 192 души, а заразените се увеличиха с 9 832 души и техният брой достигна 17 386. Да не забравяме, че те са заразни и могат да заразяват други хора. Броят на излекуваните нарасна от 184 на 486 души. Вирусът бе фиксиран в 24 страни.

  • Повечето заболели както преди се намират в Китай. В Япония има 20 заразени, В Тайланд – 19, в Сингапур – 18, в Южна Корея – 15
  • В Европа най-много заразени с 2019-nCoV има в Германия – 10 души. Във Франция те са 6. Регистрирани са по два случая в Италия, Великобритания и европейска Русия. По един заразен има във Финландия, Испания и Швеция.
  • Регистрирана бе и първата смърт и извън Китай: във Филипини почина 44 годишен мъж от Ухан

  • В Китай приключи строежът на специална болница за борба с коронавируса. Плановете бяха тя да бъде построена от нулата само за 6 денонощия. Китайците сгрешиха само с два дни – огромното здание бе довършено вчера, а тази сутрин започна приема на болни

Експертите започнаха да говорят за пандемия

Докторът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи каза пред New York Times, че сегашният вирус се разпространява с изключително бързи темпове и се предава от човек на човек.

„Тази година е почти сигурно, че ще има пандемия. Дали това ще бъде катастрофа? Не знам“.

През 1995 година доктор Фаучи бе признат за един от 5-те най-известни учени в света, който се цитира от медицинските специалисти на всички времена. Тези данни са от уеб ресурса Google Scholar. В същата година списание Fortune го включи в рейтинга на 50-те най-велики световни лидери.

Пандемията е продължителна епидемия, която се е разпространила на два и повече континента. При пандемията не е задължително да има много загинали, но има изключително много заразени.

Една от последните пандемии, с които се сблъска човечеството бе предизвикана от вируса на свинския грип, който се разпространи през 2009 година. През месец юни 2009 година вирусът бе регистриран в 74 държави и бе смъртоносен предимно при младите хора. Към месец октомври същата година се съобщаваше за регистрирани 414 000 заболели от свински грип, но техният точен брой остана неизвестен.

Има и по-сдържани оценки за китайския коронавирус. Така например, доктор Майкъл Райън от Световната здравна организация е на мнение, че вирусът 2019-nCoV все още може да бъде овладян.

Спадът в китайските борси

Днес е първият ден след дългата новогодишна ваканция по случай Лунната нова година в Китай. Денят започна със съществен спад в котировките на китайските борси. Индексът на шанхайската Shanghai Composite слезе надолу 8%. По този начин борсата достигна до най-ниското си ниво. Reuters пресметна, че спадът е минус $370 милиарда. Тръгнаха надолу цените на желязото, нефта, медта. Юанът започна да девалвира. Наложи се Централната банка на Китай да влее на пазара 1,2 трилиона китайски юана или приблизително 173,8 милиарда американски долара.

Най-голямата в Азия нефтопреработваща компания Sinopec Corp обяви, че през месец февруари с 12% ще намали производството си, понеже търсенето на гориво е спаднало.

Разпространяването на коронавируса започна до оказва силно влияние и на световната икономика.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари