Коронавирусът: 17 386 заразени, 362 починали: експертите считат, че ще има пандемия

21
2061

Тази сутрин ситуацията с китайския коронавирус е следната: От петък сутринта на 31 януари до днес броят на загиналите се увеличи с още 192 души, а заразените се увеличиха с 9 832 души и техният брой достигна 17 386. Да не забравяме, че те са заразни и могат да заразяват други хора. Броят на излекуваните нарасна от 184 на 486 души. Вирусът бе фиксиран в 24 страни.

  • Повечето заболели както преди се намират в Китай. В Япония има 20 заразени, В Тайланд – 19, в Сингапур – 18, в Южна Корея – 15
  • В Европа най-много заразени с 2019-nCoV има в Германия – 10 души. Във Франция те са 6. Регистрирани са по два случая в Италия, Великобритания и европейска Русия. По един заразен има във Финландия, Испания и Швеция.
  • Регистрирана бе и първата смърт и извън Китай: във Филипини почина 44 годишен мъж от Ухан

  • В Китай приключи строежът на специална болница за борба с коронавируса. Плановете бяха тя да бъде построена от нулата само за 6 денонощия. Китайците сгрешиха само с два дни – огромното здание бе довършено вчера, а тази сутрин започна приема на болни

Експертите започнаха да говорят за пандемия

Докторът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи каза пред New York Times, че сегашният вирус се разпространява с изключително бързи темпове и се предава от човек на човек.

„Тази година е почти сигурно, че ще има пандемия. Дали това ще бъде катастрофа? Не знам“.

През 1995 година доктор Фаучи бе признат за един от 5-те най-известни учени в света, който се цитира от медицинските специалисти на всички времена. Тези данни са от уеб ресурса Google Scholar. В същата година списание Fortune го включи в рейтинга на 50-те най-велики световни лидери.

Пандемията е продължителна епидемия, която се е разпространила на два и повече континента. При пандемията не е задължително да има много загинали, но има изключително много заразени.

Една от последните пандемии, с които се сблъска човечеството бе предизвикана от вируса на свинския грип, който се разпространи през 2009 година. През месец юни 2009 година вирусът бе регистриран в 74 държави и бе смъртоносен предимно при младите хора. Към месец октомври същата година се съобщаваше за регистрирани 414 000 заболели от свински грип, но техният точен брой остана неизвестен.

Има и по-сдържани оценки за китайския коронавирус. Така например, доктор Майкъл Райън от Световната здравна организация е на мнение, че вирусът 2019-nCoV все още може да бъде овладян.

Спадът в китайските борси

Днес е първият ден след дългата новогодишна ваканция по случай Лунната нова година в Китай. Денят започна със съществен спад в котировките на китайските борси. Индексът на шанхайската Shanghai Composite слезе надолу 8%. По този начин борсата достигна до най-ниското си ниво. Reuters пресметна, че спадът е минус $370 милиарда. Тръгнаха надолу цените на желязото, нефта, медта. Юанът започна да девалвира. Наложи се Централната банка на Китай да влее на пазара 1,2 трилиона китайски юана или приблизително 173,8 милиарда американски долара.

Най-голямата в Азия нефтопреработваща компания Sinopec Corp обяви, че през месец февруари с 12% ще намали производството си, понеже търсенето на гориво е спаднало.

Разпространяването на коронавируса започна до оказва силно влияние и на световната икономика.

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
13 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Димитър
Димитър

Имате грешка 1,2 трилиона юана или приблизително 173 американски долара???

Милиарда ли? Милиона ли? Не знам, но се съмнявам да са само 173 долара.

Кольо
Кольо

Статистиката постоянно се обновява, потвърдено болните вече са 17,488

името_ми
името_ми
името_ми
името_ми

Hиĸoй нe cпoмeнaвa, чe бpoя нa възcтaнoвeнитe ce yвeличaвa.

httрѕ://gіѕаnddаtа.mарѕ.аrсgіѕ.соm/аррѕ/орѕdаѕhbоаrd/іndех.html?fbсlіd=ІwАR10wt9а2d778FvхQ1МОg_qw5аL80урVВRVkb-оuk233хЕQхuХС6с9ХНЅGY#/bdа7594740fd40299423467b48е9есf6

Кольо
Кольо

Смъртността е почти 2.1%, което е доста.

Flex
Flex

Как я изчисляваш тая смъртност? Броя заразени спрямо броя умрели? Че ако я изтърват утре и почнат да се заразяват с милиони то по тая логика смъртността ще пада?! Това е тотално грешно. Има два начина – или на крайната черта – колко са се разболяли и умрели спрямо колко са се излекували – което е за момента 42% смъртност (362 умрели, 492 излекувани), или трябва да знаеш за колко време средно убива след заразяване (т.е. инкубационен период + мъката) и да вземеш броя заразени за това време спрямо умрелите. Което време обаче го нямаме, защото през икбуацията не са… Виж още »

Кольо
Кольо

Процента е временен и е изчислен като трябва. Окончателният процент, ще бъде готов след краят на епидемията.

Flex
Flex

Супер звучи. Ама ми кажи теб кой процент те интересува – тоя „както трябва, дето реално ще има правилна стойност чак след като всичко е минало“ или тоя, който показва какъв шанс има да оцелееш ако се заразиш в момента. Мен лично би ме интересувало второто…

Кольо
Кольо

Май нищо не разбираш от статистика. Крайният процент ще е различен. Според това което ти знаеш, пардон…вярваш, ако в семейството ти се заразят двама, единият непременно ще умре. Това твоето, е някаква абсолютна глупост.

Flex
Flex

Миии Кольо, според резултатите ще стане точно така. Един заразен може или да се излекува, или да умре в общи линии, квантово неопределено състояние също може да има – в кома, ама за случая да го изключим. И за момента официалната информация казва, че 560 са се излекували, 360 са умрели. Което е доста близко до единия от двама умира. Ти като смяташ смъртност като брой заразени / умрели в момента, то ти игнорираш тотално времето, необходимо за умиране и смяташ, че в дадената секунда, в която си се заразил си или умрял, или оцелял, което определено не е така.… Виж още »

evil resident
evil resident

Коле, истината е някъде по средата и аргументът на Flex никак не е лишен от логика. Аз бих наблюдавал промяната на отношението умрели към (излекувани+умрели) във времето и ако няма пробив в лечението и подават добри данни, то след около седмица ще сме нартупали достатъчно информация за оценка. Преди няколко дни така изчисленият коефициент беше над 50%, а сега е около 41%.
Ако имаш нещастието да се намираш в България, докато ти обърнат внимание и приложат някакво адекватно „лечение“, си пътник.
Както сам казваш 2,1% е доста, но проблемът е, че май ще излязат 20-30%, което е ужасно много!

Аз-Съм
Аз-Съм

как го измисли това 2.1% като нямаш идея колко от болните сега ще оцелеят.

djagi
djagi

Според мен, за процента на смъртност трябва да се вземе статистиката за заболелите, които не се лекуват, това в действителност би показало колко е смъртоносен вируса. Освен това ще зависи и от много други неща, като например раса (появиха се някакви теории, че азиатците са по-уязвими), възраст, ако щеш и кръвна група… А от тези, които се лекуват, според вас, ако това се беше случило в България, с мащабите, които се случиха в Китай, какъв щеше да е процента на смъртност от лекувалите се?… – мисля, че в пъти по-висок. Нито имаме техните финансови възможности, нито организация. А както казват,… Виж още »

Запознат
Запознат

Фейк нюз – Стига с тази пандемия !
По-скоро да влизат правилата за насаждане на истерия.
Така подобни заглавия ще намалеят максимално.
Пандемията е единствено в ненужното преекспониране от електронните медии и всяване на паника.

djagi
djagi

Поредния дебил. Сложи си розовите очила. И икономиката на Бг е в разцвет, всичко е прекрасно, хората тънат в охолство.

Запознат
Запознат

Що за деубил си ти. Защо намесваш икономиката на България ?
Говорим за „епидемията“ на короновируса. Има официална статистика, която може да вземеш от СЗО.
В Китай с население над милиард е нормално в определен район да има толкова заразени.
То в България само за месец се разболяват няколко хиляди от грип.

ввв
ввв

Каква е тази паника… смъртността е 2%, та то от обикновен грип се умира повече…

Отделно, нещото, което всички спестяват: процентът на излекуваните е по-голям от този на умрелите.

djagi
djagi

Още един дебил. А защо не сметнеш, че излекувалите се са 2% или няма да ти излезат сметките?…

Запознат
Запознат

Вече има статистика и за излекуваните.
Прочети повече пък тогава оприличавай хората на дебили.
Явно ти освен деубили като теб друго не познаваш.

don
don

Абсолютно изфабрикувана/измислена пандемия. От обикновен грип всяка зима само в село България умират повече хора. 300 човека на 8 милиарда?!?!?! мислете малко с тея кратуни на раменете си, те не са само да пазите равновесие. Има произведени ваксини за милярди долари и се чудят как да ги пласират това е. Другото което е че тези симптоми температура болки във мускулите могат да бъдат предизвикани от 1000 други неща.