Хиляди акаунти в социалните мрежи, свързани с Русия, са започнали координирана кампания за разпространение на дезинформация и паника за коронавируса. Това вреди на глобалните усилия за борба с епидемията, казват официални лица от САЩ.

Кампанията промотира теории на конспирацията без доказателства, които твърдят, че САЩ стои зад пускането на коронавируса. Целта е да се навреди на имиджа на Щатите по света.

Служители на Държавния департамент, които се борят с руската дезинформация, са казали пред AFP, че фалшивите акаунти се срещат в Twitter, Facebook и Instagram.

Тяхната задача е да налагат руските тези, на няколко различни езика

„Намерението на Русия е да сее раздор и да подкопае институциите и съюзите на САЩ, отвътре, включително чрез прикрити и принудителни кампании за злонамерено въздействие. Разпространявайки дезинформация за коронавируса, руските агенти за пореден път избират да застрашат публичната безопасност, отвличайки вниманието от отговора на институциите срещу вируса.“, казва Philip Reeker, помощник държавен секретар за Европа и Евразия.

Някои от акаунтите разпространяват твърдението, че САЩ води икономическа война срещу Китай и вируса е биологично оръжие, разработено от ЦРУ.

Експертите смятат, че кампанията за коронавируса си прилича с предишни теории на конспирацията, които се проследяват до Москва. Една от тях е на КГБ от 80-те години. Тя е накарала много хора по целия свят да вярват, че ХИВ вирусът е създаден от щатски учени.

Няколко хиляди онлайн акаунти, които преди са разпространявали угодна за Русия информация по теми като войната в Сирия, протестите на Жълтите жилетки във Франция и масовите демонстрации в Чили, публикуват подобни съобщения за коронавируса.

Това сочи доклад, подготвен от Глобалния център за ангажиране към Държавния департамент, видян от AFP.

Акаунтите се управляват от хора, а не от ботове. Публикуват в близки часове, на английски, испански, италиански, германски и френски език. Те могат да бъдат проследени назад до руски проксита или просто разпространяват информация по подобие на подкрепените от Русия медии RT и Sputnik, пише в доклада.

„В този случай успяхме да видим цялата екосистема за дезинформация в действие. Това включва държавната телевизия, прокси уебсайтове, хиляди фалшиви акаунти в социалните мрежи – всички споделящи идентични твърдения.“, обяснява Lea Gabrielle, шеф на Глобалния център за ангажиране, който се занимава с проследяването и изобличаването на пропаганда и дезинформация.

САЩ смята, че руската кампания прави по-трудно да се отговори на епидемията, особено в Африка и Азия. Там вече има съмнения за действията и намеренията на Запада.

Смята се, че руските оперативни работници са получили карт бланш да атакуват САЩ

„Дали дадена тема е спусната от най-високо ниво, няма значение. Фактът е, че мрежата може да работи ефективно и целта е да нанесе възможно най-големи поражения, което може да доведе до сеизмични последици.“, смятат официални лица на САЩ.

46
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
34 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
favr
favr

нека безсмислените коментари започнат сега !!!

кофти номер...
кофти номер...

Кофти е, когато нямаш възможност да накараш да замълчат всички, които казват истината. Или поне подлагат на съмнение официалната версия. Не е като след 11-ти септември, когато още нямаше социални мрежи и специалните служби с помощта на пликовете с антракс много бързо затвориха устата на всички журналисти, позволили си да изразят съмнение в измамата за „терористичен акт“.

За какво да ограничаваш входящите
За какво да ограничаваш входящите

Обединеното кралство е убежище за мръсни пари.
Някои оценяват, че перачите на пари може да крият 90 милиарда паунда годишно – предимно чрез недвижими имоти от висок клас.

Въведените „необясними поръчки за богатство“ може да ограничат потока.

Международна банка на Азербайджан
Международна банка на Азербайджан

Имотите и разходите на Хаджиева попаднаха под контрол, защото съпругът й получи 15-годишна присъда в Азербайджан по обвинения за измама и присвояване. Той беше председател на контролираната от държавата Международна банка на Азербайджан от 2001 г. до оставката му през 2015 г. Властите се опитаха да разберат как Хаджиева може да си позволи два луксозни имота във Великобритания на стойност над 12 милиона долара всеки, частен самолет на Gulfstream и пазаруване в Harrods магазин в Лондон на обща стойност над 20 милиона долара за едно десетилетие, като се има предвид, че съпругът ѝ никога не е печелил повече от $… Виж още »

рускин
рускин

истината я пише по горе в статията приАтел…

Cеизмични
Cеизмични

което може да доведе до сеизмични последици.“, смятат официални лица на САЩ.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Америка/Русия/Китай/Геолози – един от тези е виновен, защо геолози или други учени? Нима мислите, че вадене на лед от ерата на динозаврите със всякакви бацили замръзнали и в последствие изследването им и евентуални „течове“ не представляват заплаха, тези научни дейности са опасни, колкото всичко останало. Или пък сондажи или разтопен лед (тука масовото производство, колкото и данъци да плаща за замърсяването, което причинява, не се отплаща, че заради глобалното затопляне от тях може да пукнем. Няма цена просто. Стига ви толкова, така или иначе ще плюете, а не, мислите.

Анонимен
Анонимен

Към момента е в сила седемдневно споразумение между САЩ и талибаните за намаляване на насилието, което ще доведе до подписване на мирно споразумение на 29 февруари.

Вашингтон се надява договореностите да доведат до прекратяване на най-дългата война в историята на САЩ.

А уж 🗽 не преговаря с терори
А уж 🗽 не преговаря с терори

Има едно нещо в Газни, затвор от ЦРУ, място на прочутото талибанско бягство от 2015 г., но също така и място за масовото убийство на хиляди афганистански борци за свобода от страна на ЦРУ, подкрепящи наркобоссовете на Северния алианс. Същите тези господари на наркотици са сърцето на правителството в Кабул, създадено от ЦРУ, който толкова много твърди, че ръководи най-голямата операция с хероин в света. Това е проектът, ръководен от Майк Д’Андреа в Афганистан, проектът, с който той е интервюирал редактора на VT Кадир Моманд и е отказан. The Guardian съобщи за почивката през 2015 г .: Затвора на талибаните… Виж още »

National Clandestine Service ?
National Clandestine Service ?

Michael d’Andrea( Dark Prince) because coordinator of the activities of the National Clandestine Service, the dark arm of the CIA licensed to kill, remains shrouded in mystery.

Станислав
Станислав

Бре как като се пише истината и почва да не им изнася на краварите. Сега пък руснаците им били виновни.

Анонимен
Анонимен

Bg вирус не ги лови защото Едва 30% от българите си мият зъбите

TNT
TNT

на краварите все руснаците са им виновни

Без купони за храна
Без купони за храна

От понеделник САЩ ще започнат да прилагат регулация, която може да доведе до отказ на „зелени карти“ и постоянно пребиваване на легални имигранти, които търсят социални помощи като купони за храна, съобщават местни медии.

Мярката може да засегне и хора с работни визи H-1B.

Разговор в чикаго
Разговор в чикаго

Ние при мръсните комунисти не работих ме
та при тея мръсни капиталисти ли да работим.

Ru комунисти имат ETW
Ru комунисти имат ETW

Земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер е регистрирано на турско-иранската граница, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център

7 души са загинали, а други 5 са пострадали при земетресението. Сред загиналите има най-малко три деца.

Има разрушени сгради в турски

Ирански представител обяви, че до момента няма пострадали и щети

Ru aко разклати Истанбул няма възстановяване
Ru aко разклати Истанбул няма възстановяване

Най-тайното оръжие, задействащо земетресението (ETW) Ще се разработи оръжие в тайни подземни лаборатории, които могат да предизвикат земетресения в съществуващите разломни зони. Тo ще работи от научен принцип, който наскоро беше открит, но все още не е разработен. Оръжието ще вкл. самолет или самолет, който може да прожектира лазерен лъч в даден регион на разлом между земните плочи. Удължението на устройството ще бъде пренесено в равнина, от самолет които лети над зоната и фокусира енергийните вълни, където трябва да се задейства земетресението. По-технологично сложният източник на енергия ще бъде базиран и насочен от тайната лаборатория, през самолета. Страната, която се… Виж още »

Нямокупони за храна връщат се в бг за овчари
Нямокупони за храна връщат се в бг за овчари

Българите се връщат в родината ни, доволен Борисов

ДемоКРАДЦИя
ДемоКРАДЦИя

Понзи кралят на света B.Madoff търси предсрочно освобождение от 150 години затвор, поради бъбречно увреждане.

Евроатлантическа 🇪🇺💶🇺🇸 България 🇧🇬
Евроатлантическа 🇪🇺💶🇺🇸 България 🇧🇬

В този сайт съм го написал множество пъти. Причината за това не е защото защитавам Запада и свободния свят, към който сме причислени от 30 години, причината е, че множеството руски дезинформационни платформи, които оперират директно и индиректно в България публикуваха множество фалшиви новини базирани върху неистини, полуистини и откровени лъжи. В България най-виден дезинформационен сайт е Бултаймс. Стратегията на Руското военно разузнаване, ГРУ и подчинените им клонове на бившата Internet Research Agency е да създават паника, раделение, омраза, недовери в обществото и към медиите в свободния и западен свят. Това е средство, с което Русия се стреми да отклони… Виж още »

lakiuyy
lakiuyy

Защо, когато уродите от гейсащ убиха генерал от Иран, не изгонихме гейсащническия посланик от България?!

Евроатлантическа 🇪🇺💶🇺🇸 България 🇧🇬
Евроатлантическа 🇪🇺💶🇺🇸 България 🇧🇬

Този „генерал“ беше ръководител на звено за черни операции в цял Близък изток, с множество терористични актове в региона. Дори и антиамерикански кръгове в Катар, СА, Ирак и другаде не го харесваха. Това са групи, които финансират дестабилизиране в чужди държави, перат пари и се занимават с черни операции. САЩ ясно обясниха защо се е наложило да направят атаката – предишни атаки срещу коалиционни бази на САЩ /т.е. разбирай натовски бази/, както и непосредставена информация за предстояща атака. Ако това е истина, то и ти би постъпил така на тяхно място. Прави впечатление, че много обичаш да говориш за гейове… Виж още »

Анонимен
Анонимен

ВС на Украйна разглеждат възможностите да закупят ударни вертолети AH-64 Apache в рамките на американската програма за реализация на излишъците въоръжение (EDA). AH-64 е ударен вертолет с мощно въоръжение, част от което включва 30 мм автоматично оръдие M230E1, НУРС, управляеми ракети Hellfire. Хеликоптерът е изключително маневрен и смъртоносен, може да унищожава цели на разстояние 8 км. Решението на украинските ВС е в резултат на завършилия миналата седмица преглед на отбраната. Докладът е предаден на правителството за разглеждане и вземане на решения. ВС на Украйна са под спешна необходимост от замяна на сега намиращите се на въоръжение хеликоптери от времето на… Виж още »

Никола Т.
Никола Т.

Международно право?няма,когато не е удобно за добрите момчета нали…

Комунисти заплашват Капиталисти
Комунисти заплашват Капиталисти

Експанзията на комунистическия Китай сериозно заплашва германския технологичен суверенитет, предупреждава комисия от експерти, които консултират германското правителство в областта на иновациите.

Капиталисти яхнали Комунисти
Капиталисти яхнали Комунисти

Германия има много ползи и интереси от доброто сътрудничество в научната и икономическата сфера с такъв бързо развиващ се иновационен център като Китай“, подчертава докладът.

“Трябва обаче да се има предвид, че всички научни и иновативни дейности в Китай се ръководят и контролират от Комунистическата партия, и тя има амбициозни глобални цели”.

Капиталисти учат Комунистически 🈲
Капиталисти учат Комунистически 🈲

Доклада на комисията се отбелязва още, че в Германия все още има много малко компетентни специалисти, които говорят китайски и „знаят и разбират пазарите, условията на институционалната рамка и политическите структури“ в Китай.

Това е повод експертите да препоръчат да се стимулира изучаването на китайски език, както и да се създаде изцяло специален германо-китайски център за сътрудничество.

favr
favr

та както написах по-рано и някой услужливо ми е изтрил коментара… всичко се дължи на проваления неолиберален модел, който „умните глави“ на запад се опитаха да наложат на света през последните 30ина години… и понеже не искат да си признаят собствената некадърност и липса на идеи, те си намериха виновник за собствените си провали в лицето на путин… тръмп… брекзит… каталуния… сирия… тоталния провал на ес с бежанската криза, която те сами си предизвикаха подкрепяйки авантюрата на сащ в близкия изток… за всичко е виновен путин… иначе ти продължаваш под всяка статия да си пишеш еднаквите назубрени глупости, без да… Виж още »

Евроатлантическа 🇪🇺💶🇺🇸 България 🇧🇬
Евроатлантическа 🇪🇺💶🇺🇸 България 🇧🇬

Думата либерален има различно значение в различните географски ширини. След Френската революция, думата либерал се свързва с национализма. Въстанието на германските селяни през 19-ти век, няколко на брой, които имат пангермански идеи се водят либерални въстания. Либерализмът стои в основите на германския национализъм и пангерманизма. Не успяват и отиват и основават днешен Тексас. Консервативните групи по това време са за създаването на множество малки княжества и срещу идеята за единна Германия. Левски е един типичен пример за националист и либерал. В своето начало национализма по това време е либерална идеология. Справка – в България консерваторите по това време /които сега… Виж още »

favr
favr

ти верно ли от целия коментар видя само думата „либерал“, и са вкопчи в нея като удавник за сламка… плащат ви за обем вместо за съдържание ли как ..?

Евроатлантическа България
Евроатлантическа България

Плащам си сам и на други хора за работа в съвсем различна област, а в свободното си време поглеждам странични неща като олигофрените със съветско мислене в БГ. Като платиш една заплата и осигуровка на някой, па дори на себе си, тогава ми давай оценка. Търтей!

favr
favr

аз като съм плащал заплати и осигуровки, на тебе тъкмо са почвали да ти промиват невръстния мъничък мозъчец с евтина пропаганда… е явно добре са си свършили работата…

Разпутин Гр.
Разпутин Гр.

Ти къде живееш?
От днес всички на германски език ще пишат!!!!
Гьоте да се обръща колкото иска ))))

Разпутин Гр.
Разпутин Гр.

Руското военно разузнаване се нарича ГРУ,но във Франкфурт не са най-добрите преподаватели на ЦРУ.

Виво
Виво

На крива ракета, космоса е крив. ..

русчин
русчин

Започнали???? тия крепостни суки никога не са спирали….още от кацането на луната та до днес…..

Стоил
Стоил

Че това го знаем на Балканите, Русия отдавна ни залива с пропаганда и дезинформация по отношение на ЕС, преди това за НАТО, сега за Еврозоната, за плоската земя, чугуните с кемтрейлса и антиваксърството, всичката тази измет идва тролските сгради в Петербург и Москва, които са на пряко финансиране към външното на Русия. Службите им са мръсна гнилоч, която редовно залива и България, Сърбия и Македония.

favr
favr

тва новия ник а ..?

Евроатлантическа 🇪🇺💶🇺🇸 България 🇧🇬
Евроатлантическа 🇪🇺💶🇺🇸 България 🇧🇬

Ако в парламента няма нито една партия, която да отрича принадлежността ни към НАТО и ЕС, макар и да имат нюанси, то защо си мислиш, че в обществото имате някаква доминантност?

Това, че руските тролове са по-кресиливи и руската дезинформационна кампания заглушава с истерията си нормалните хора, значи ли, че имате по-голяма тежест в обществото?

Представителността в БГ показва ясно, че мнозинството в България искат демокрация, пазарно стопанство и членство в НАТО и ЕС, което не се поставя под въпрос.

В този ред на мисли, толкова ли не можеш да разбереш, че е възможно повече от един човек да защитава проевропейски цивилизационни ценности?

favr
favr

видяхме ви представителството на психодесните на предните избори… 2,96% ли беше… брей много народ сте бе… не може ва преброи човек… пак да ти повторя… не са ви виновни руски тролове и дезинформация… вие вършите тяхната работа, много по-добре от тях… просто на хората им писна от изгнилата и неадекватна, неолиберална, глобалистка политика и търси, каквато и да е алтернатива… и понеже ако си признаете грешките (които са много), някой може да тръгне да търси отговорност, ви е много по изгодно да си намерите някой архизлодей, който да е виновен за всички несгоди и кризи на великия запад… пък ти… Виж още »

Евроатлантическа България
Евроатлантическа България

Не съм писал горния коментар, гласувах за партия, която в момента управлява. Колкото за “психодесните”, не бих гласувал заради наличие на лява либерална и лява екологична партия там. Този термин е измислен от ПИК и е доста тъп.

Евроатлантическа България
Евроатлантическа България

Ти си чети в Уикипедия кое какво значи, аз съм писал дисертации на тая тема.

favr
favr

хахахахаах ти ако си писал дисертация, аз искрено съчуствам на клетия човечец, на когото са е наложило да я прочете…

pix3l
pix3l

О, да, САЩ са сервирали въпросните деликатеси на китайците, даже насила са им ги натикали в устата.
За идиотите, които вярват на това, няма спасение… и, когато западните държави създадат ваксина, недейте да се ваксинирате, та да се отървем от вас, веднъж и за винаги!