Космическата сонда OSIRIS-REx успешно се докосна до астероида Бену

3
539

На 21 октомври в около един часа наше време, космическата сонда OSIRIS-REx успешно се докосна до повърхността на астероида Бену с цел да вземе проби от грунта и праха на повърхността. Предстои доставянето на тези проби на Земята.

Засега НАСА не знае дали вземането на прах и малки късчета от повърхността на астероида е било успешно. Всичко ще стане ясно в рамките на следващите 24 часа, когато до Земята трябва да пристигнат и да бъдат обработени снимките, направени от камерата на сондата по време на проведената операция, както и снимките от контейнера с пробите. Това е първата подобна мисия в историята на космонавтиката.

Цялата процедура продължи 4,5 часа и бе показана в YouTube канала на НАСА, в сайта на космическата мисия и в Twitter страницата, където екипът на мисията обясняваше с подробности всеки изминал етап.

Процедурата протече по следния начин: включване на двигателите от 770 метровата орбита, в която се намираше OSIRIS-REx. След това бе разгърната системата за вземане на проби TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism), която по нещо прилича на прахосмукачка. След това слънчевите панели бяха сгънати във формата на буквата Y, за да се осъществи изместване центъра на тежестта с цел да се избегнат повредите от възможните надрасквания от повърхността на астероида. Следващият етап бе спускане от 125 метра до височина 54 метра, от която бе осъществено прицелването на системата за вземане на проби.

Взети бяха около 20 грама вещество от повърхността на Бену, след което двигателите бяха включени отново и OSIRIS-REx се издигна на безопасна орбита.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари