Космическите гиганти: как изглеждат най-големите в историята ракети

12
335

През цялата космическа история на космическите полети хората са създали наистина огромни ракети. Но според законите на физиката, колкото по-голям полезен товар трябва да се изведе в космоса, толкова повече гориво е необходимо, обикновено над десет пъти с по-голяма маса от полезния товар. Тук са подбрани ракетите, които могат да изведат в орбита десетки и дори стотици тонове полезен товар: от сонди и сателити до совалки и космически станции.

Сатурн V

Това е действащият шампион сред гигантските ракети. Налични са три степени, като именно тази ракета бе използвана за транспортиране на астронавти до Луната в края на 60-те и началото на 70-те години. Тази ракета носител може да достави 45 тона полезен товар до Луната или 120 тона в околоземна орбита. За сравнение, МКС, която бе изграждана цели 20 години е с маса 420 тона – тоест, тя би могла да бъде изведена в орбита с помощта на четири Сатурна. Този исполин тежи 3000 тона и е висок 110 метра. Това е и причината мощната ракета да не може да бъде изстреляна от който и да е космодрум, а винаги от космодрума Кенеди във Флорида.

Създадена бе модификацията на Сатурн V, използвана за извеждане в орбита на американската космическа станция-лаборатория Скайлаб. Последният Сатурн, модификация 1В с височина едва 68 метра, бе използван през 1975 година в мисията Аполо-Союз за скачване на два космически кораба с хора на борда.

Ракетата Н-1

Най-близката до Сатурн ракета е съветската Н-1, създадена през същите години за надпреварата със САЩ. Гигантската ракета е с височина 104 метра, има цели 5 степени и по форма напомня конус с основа 17 метра. Теглото при изстрелване е 2700 тона. Тази ракета може да изведе в орбита до 95 тона полезен товар или 34 тона до Луната.

Тази гигантска ракета е изстреляна само 4 пъти от 1969 до 1972 година. Всичките четири са неуспешни, като това не е за учудване, понеже дотогава никой не е правил ракета с 30 ракетни двигателя, работещи едновременно. Четвъртото изстрелване е почти удачно – ракетата излита на височина 40 километра и до задействането на втората степен остават само 7 секунди. Но единият от 30-те двигатели се разрушава, което води до взрив. СССР разбира, че няма да успее да настигне САЩ в надпреварата до Луната и през 1976 година проектът е окончателно прекратен.

SpaceX Falcon Heavy

Космическата надпревара отдавна приключи, финансирането на космическите агенции силно намаля и днес създаването на огромни ракети носители е твърде трудно. Като се имат предвид днешната миниатюризация и значително по-ефективните ракетни двигатели, няма особен смисъл от строежа на огромни ракети.

Ето защо, въпреки че Falcon Heavy е висока само 70 метра и по височина не може да се сравнява със Сатурн, тя е най-мощната ракета на 21 век. С помощта на двата странични и един централен бустер, които включват общо 28 ракетни двигателя (само с 3 по-малко от Н-1), тягата на Falcon Heavy е 23 819 килонютона на нивото на морското равнище. Това е сравнимо с 18 самолета Боинг-747, работещи с пълна мощност.

Тази ракета има съществено преимущество пред големия Сатурн. След извеждането на полезния товар в орбита, първата степен се завръща и осъществява меко кацане на Земята. Тя може да се използва многократно и това силно намалява цената на следващото изстрелване.

Delta IV Heavy

Това е най-високата от използваните днес ракети с височина 72 метра. Първото изстрелване бе неудачно поради повреден сензор, но през месец януари 2002 година тя изведе в орбита секретен сателит на Националното управление на военно космическото разузнаване (National Reconnaissance Office). Но цената на едно изстрелване на Delta IV Heavy е $400 милиона и тя няма нито един комерсиален полет.

Delta IV Heavy е съставена от три бустера Common Booster Core, подредени в една линия. Ракетата може да изведе в орбита около Земята 24 тона полезен товар, а в геостационарна – където летят сателитите – до 11 тона. Delta IV Heavy може да транспортира до Луната 11 тона, а до Марс – 9 тона.

Арес I

Наистина, мисията на Арес III във филма „Марсианецът“ не е пълна измислица. Ракетата носител Арес I съществува и може да изведе в орбита около Земята 25 тона, а до Марс – 10 тона полезен товар. Арес I е най-високата ракета на 21-ви век – цели 95 метра. Тя е специално разработена за извеждането в космоса на космически кораб с от 4 до 6 астронавта на борда. Пробният полет през 2009 година бе удачен. Уви, година по-късно Барак Обама „прекрои“ бюджета на NASA и САЩ се отказа от Арес.

Space Launch System

Space Launch System (SLS) е ракетата носител на NASA, която може да достави пилотирания космически кораб Orion до Луната. Все още се разработва, като в проекта се използват идеите както от Арес, така и от космическите совалки. Ракетата ще може да изведе в орбита около Земята до 95-130 тона полезен товар и по този начин тя ще излезе на първо място.

Цената на тази програма вече достигна $35 милиарда, а цената на едно изстрелване на SLS е около $500 милиона. Но всъщност това е многократно по-евтино от Сатурн 5. Първият полет на тази ракета е обявен за 2020 година, а с екипаж – за 2023 година.

Протон-М

Най-старата и най-често използвана тежка ракета. От 1965 година до днешен ден Протон-М има 414 изстрелвания, от които 368 изцяло удачни. С нейна помощ в орбита бяха изведени орбиталните станции Салют и Алмаз, космическите модули за МИР и МКС.

Габаритите на тази ракета не са нещо особено – „само“ 21 метра височина, но може да изведе в орбита 23 тона полезен товар. Това е сравнимо с много по-голямата и скъпа Делта-4. Но Протон-М не е подходяща за извеждането на сателити – в геостационарна орбита. На тази височина тя може да изведе само 4 тона.

New Glenn

SpaceX не е единствената частна космическа компания. Blue Origin на Джеф Безос също създава тежка ракета носител. Това е New Glenn, изстрелването на която е планирано за 2020 година.

New Glenn има три степени, висока е 95 метра и ще използва само един бустер. Но трябва да може да изведе до 45 тона в орбита около Земята и да транспортира 13 тона полезен товар до Луната.

Ангара-А5

Роскосмос много добре разбира, че въпреки че ракетите Протон и Союз все още могат да се използват и дори се конкурират с ракетите на другите космически агенции, време е да се строят нови по-ефективни ракети. Това е Ангара-А5М която при тегло на излитане 773 тона може да изведе в орбита около Земята до 24 тона, а в лунна орбита до 5 тона.

Първият пробен полет на Ангара-А5 през 2014 година бе удачен и разработването на тази ракета продължава с пълни сили. А през 2027 година трябва да бъде представена подобрената версия Ангара-А5B. Тя ще може да изведе в земна орбита вече немалките 38 тона, а в лунна – 10 тона, без осезателно увеличаване цената на изстрелването.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
7 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
123OZZYДаниел ДесподовКольоУзурпатора Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kosm
kosm

А къде е „Енергия“? „Енергия“ е качвала по 110 тона на околоземна орбита и е по голяма от „Делта 4“, „Фалкон хеви“ и всички останали след „Сатурн 5“!

Даниел Десподов
Даниел Десподов

Прав сте, да. Енергия може да лети без Буран, за разлика от совалките. Извежда 100 тона в земна орбита и до 20 тона в лунна. Благодаря

Кольо
Кольо

Може ли да коригирате и височината на „Протон“ на 53 метра, вместо „21“ 🙂

Даниел Десподов
Даниел Десподов

М-вариантът е 21 метра – https://en.wikipedia.org/wiki/Proton-M

Кольо
Кольо

Height 58.2 m
Това е от вашият линк…Та ако разграничите различните височини на старият и модернизираният вариант за модернизираният вече знаете колко е висок, старият е 53 метра.
ПС. 21 метра е височината само на първата степен на Протон-М 😉

Ozzy
Ozzy

Има някаква грешка. Falcon Heavy не може да е 23 килонютона.

Даниел Десподов
Даниел Десподов

С двигатели Merlin 1D – 22 819 kN. Виж тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_Heavy

Кольо
Кольо

22 819 kN, с думи написано двадесет и две хиляди осемстотин и деветнадесет килонютона. Така както сте го записали в статията е 1000 пъти по-малко от реалното.

Даниел Десподов
Даниел Десподов

Прав сте разбира се. Недоглеждане от моя страна. Коригирано

OZZY
OZZY

това са 23 хиляди, килонютона. ;)Редактирали сте го 😉

Узурпатора
Узурпатора

По често такива теми!мерси

123
123

Статията е интересна, ама не е написано нищо за BFR, която догoдина се очаква да има първи полет и ще бъде най-мощната ракета изстрелвана някога.