New Horizons

Автоматичната междупланетна станция New Horizons на NASA към днешен ден се намира на разстояние почти 6,5 милиарда километра от Земята и далече извън пределите на орбитата на Плутон. New Horizons откри предполагаемата граница на Слънчевата система. Това е невидима водородна стена, в която свършва въздействието на слънчевата енергия. След нея се намира междузвездна материя, запълнена с водород. Това наблюдение почти изцяло съвпада с откритото от космическия апарат Voyager пред 30 години.

Предполагаме, че има някакъв допълнителен източник на светлина. Ще се опитаме да заснемем и това с помощта на сензорите на New Horizons“ – заяви изследователят Ранди Гладстоун (Randy Gladstone) от Югозападния институт.

Енергията на Слънцето принуждава водородните частици да излъчват ултравиолетова светлина. Но с разстоянието, заредените частици намаляват и се натрупва галактичен водород, създаващ граница с характерно светене. Именно това успяха да фиксират Voyager и New Horizons.

New Horizons разполага с много по-чувствителен, в сравнение с неговите предшественици ултравиолетов спектрометър с име Alice. С негова помощ бе заснета 360 градусова панорама на ултравиолетовото излъчване. Учените планират да наблюдават тази област два пъти в годината.

Сега New Horizons приближава обекта 2014 MU69 от пояса на Кайпер. Това е астероид с диаметър 30-45 километра. След това сондата ще продължи своя път към края на Слънчевата система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари