Космическият кораб на шефа на Amazon претърпя авария

0
67

Руската космическа агенция не е единствената организация с подобна дейност, която има проблеми в последно време. Джефри Безос, който е най-известен с това, че е изпълнителен директор на търговския сайт Amazon, разбра от първа ръка колко е трудно да пратиш кораб в космоса, информира Digital Trends.

Безос е собственик на космическата компания Blue Origin, която е една от многото, опитващи се да предлагат частни услуги извън Земята. Един от безпилотните кораби на компанията е претърпял авария по време на тестов полет в щата Тексас. Ракетата е получила повреда малко след излитането си, когато нейната скорост е била 1.2 пъти по-голяма от тази на звука.

В официалния сайт на Blue Origin е публикувано съобщение от Джефри Безос, което е посветено на инцидента. В него се казва следното:

„Преди три месеца успешно изстреляхме нашата втора тестова ракета, която изпълни кратка мисия. През миналата седмица загубихме едно от нашите космически превозни средства при скорост мах 1.2 и височина 13.7 километра. Нестабилност по време на полета е довела до отклонение в ъгъла, под който лети ракетата и системата за безопасност е намалила тягата на двигателите. Този резултат не беше желан от нас, но всички работим усилено и екипът на Blue Origin върши страхотна работа. Вече сме съсредоточили вниманието си върху нашата следваща тестова ракета.”

Blue Origin е една от седемте частни компании, които са финансирани от американската агенция NASA, като част от специална програма, имаща за цел да бъдат изобретени нови начини за изпращане на товари в космоса. Доскоро NASA извършваше тази дейност с помощта на космическите совалки, но те вече са пенсионирани, а в момента има остра нужда от евтини методи за снабдяване на Международната космическа станция с материали, храни, кислород и други жизненоважни продукти. Търсят се и по-икономични начини за превоз на хора в космоса.

Работата на Джефри Безос и неговата компания Blue Origin е съсредоточена в създаването на кораб, който може да пътува в близката околоземна орбита, но не по-далеч от това. Името на машината е New Shepard, а нейния концептуален дизайн можете да видите на долното изображение. New Shepard трябва да може да превозва хора и товари. Blue Origin успя да изпрати успешно своя тестова машина в космоса през тази година, въпреки че престоят на кораба в орбита е бил много кратък.

Една от особеностите на космическия кораб, разработван от Blue Origin е неговата способност да каца вертикално вместо да разчита на парашути или приводняване, каквито са системите за приземяване, които се използват от другите космически кораби.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за